Svet

Utorak, 09.11.2021.

11:08

Moderna srušila prognozu prodaje, akcije potonule

Moderna je negativno iznenadila analitičare smanjivši prognozu prodaje vakcina u narednoj godini u vrednosti od čak tri do pet milijardi dolara.

Izvor: tportal.hr

Moderna srušila prognozu prodaje, akcije potonule
Foto: Giovanni Cancemi/Shutterstock

Kompanija sada očekuje prodaju između 15 i 18 milijardi dolara u 2021. u odnosu na 20 milijardi dolara koliko je prethodno procenjeno.

Isporuke su bile fiksirane na količinu između 700 miliona i 800 miliona doza za godinu, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 800 miliona do milijardu, prenosi T portal.

Posledice ovakve snižene prognoze odmah su osetile njene akcije na tržištu. Krajem prošle nedelje potonule su čak 16 odsto. Još 3. novembra Modernine akcije vredile su 342,70 dolara da bi ponedeljak zaključile na 244,68 dolara.

Čelnici Moderne rekli su da izazovi u proizvodnji sada leže u povećanju doza, takođe konkretnije u fazama punjenja i dorade, te jačanju infrastrukture za njihovu međunarodnu isporuku, a ne u proizvodnji sirovina.

"Stvarno verujemo da možemo rešiti te kratkoročne probleme sasnabdevanjem.... to je ono što bih kvalifikovao kao nastajanje problema tako brzog povećanja", rekao je glavni izvršni direktor Stefan Bansel analitičarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.

Američki proizvođač lekova zapošljava više proizvodnih radnika i ulaže dodatna sredstva u svoje proizvodne linije kako bi povećao broj doza koje može ispustiti svake nedelje, rekao je Bansel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: