Film/TV 6

18.05.2024.

8:09

Stiven Sigal ovaj film smatra pravim remek-delom VIDEO

Dok filmovima Stivena Sigala nedostaje divljenja kritike, što se tiče žanra akcionih filmova, teško je poreći njihovu briljantnost.

Izvor: Index.hr

Stiven Sigal ovaj film smatra pravim remek-delom VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kada je reč o filmovima koje obožava, jedan naslov se izdvaja: klasik Bernarda Bertoluccija iz 1987., film Poslednji kineski car, kojem se Sigal divi.

"U smislu veličanstvenosti, mislim da je Poslednji kineski car bio zaista remek-delo u svakom pogledu", izjavio je glumac.

Poslednji kineski car Pu Yi u trećoj je godini života postavljen na presto i odveden u Zabranjeni Grad, gde bez porodice i prijatelja provodi detinjstvo i ranu mladost. Nikad nije potpuno srećan ni slobodan. Ne sme da napušta palatu, u kojoj se sve više oseća kao u zatvoru. Dolazak škotskog tutora Reginalda Džonstona u njemu budi još veću znatiželju za upoznavanjem sveta, posebno Zapada i zapadnih običaja. U 16. godini ženi se s lepom Wan Yung, ali uzima i k srcu priraslu konkubinu Wen Tsiu. Nakon što je u međuvremenu morao da abdicira, prisiljen je da napusti palatu.

Vraća se u rodnu Mandžuriju, koju 1931. okupira japanska vojska. Japanci mu omogućuju povratak na presto u toj pokrajini, ali ga zapravo koriste kao svoju lutku. Pretvara se u dekadentnog plejboja. Nakon Drugog svetskog rata zarobe ga Rusi i predaju kineskim komunistima, koji ga zatvaraju i "preodgajaju". Pu Yi završava kao običan vrtlar u pekinškom botaničkom vrtu, ali napokon srećan... 

Poslednji kineski car osvojio je čak devet Oskara, uključujući onog za najboljeg reditelja i najbolji film, te brojne druge prestižne nagrade širom sveta.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: