Svet 0

19.05.2024.

10:27

Otkriven veliki problem Ukrajine: Bili su zatečeni...

Napad ruske vojske u pravcu Harkovske oblasti bio je tako brz i snažan da su slabe i malobrojne ukrajinske snage bile zatečene i nespremne da brane svoje položaje, ocenjuje Njujork tajms.

Izvor: B92

Otkriven veliki problem Ukrajine: Bili su zatečeni...
Profimedia

Podeli:

List navodi da su ukrajinski vojnici bili potpuno iznenađeni ruskim napadom i da su se povukli sa svojih pozicija.

"Ruska ofanziva je razotkrila probleme iscrpljenih ukrajinskih trupa, kao i činjenicu da su neke odbrambene linije bile traljavo postavljene", navodi list.

Njujork tajms ipak ukazuje da je ruska vojna grupa Sever imala ogromnu prednost u artiljeriji i avijaciji u odnosu na ukrajinske jedinice, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama po ukrajinske snage i iscrpljivanjem potencijala ukrajinske PVO.

List dodaje da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost.

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer, kako navod Njujork tajms, ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska zauzela nekoliko naseljenih mesta u toj oblasti. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: