Svet 2

19.05.2024.

8:41

Sprema se haos? Prestaju da crpe naftu

Američki naftni div "Ševron" planira da prestane da crpi naftu u Severnom moru.

Izvor: Bizportal

Sprema se haos? Prestaju da crpe naftu
Makarov Ilya/Shutterstock

Podeli:

U tom svetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udela u najvećem naftnom polju u britanskom delu mora koje se nalazi u blizini Šetlandskih ostrva, navodi BizPortal.

Treći najveći proizvođač nafte u svetu, koji je šezdesetih godina prošlog veka bio među prvim naftnim kompanijama koje su započele bušenje nafte u Severnom moru, smanjio je svoju proizvodnju i istraživačke aktivnosti već 2019. godine, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Kao deo trenutnih planova, planira da proda svoja naftna polja, uključujući 19,4% udela u naftnom polju Kler zapadno od Šetlandskih ostrva. To je najveće polje u britanskom Severnom moru, kojim upravlja britanski energetski div BP, a proizvodi oko 120.000 barela nafte od 159 litara dnevno.

Na prodaju su takođe navedeni udeli u naftnom terminalu Sullom Voe, takođe na pomenutim ostrvima, kojim upravlja energetska kompanija EnQuest, kao i naftovod Ninian i naftovod SIRGE.

Prema kompaniji Ševron, odluka o napuštanju aktivnosti vađenja nafte u Severnom moru donesena je nakon pregleda celokupnog portfelja imovine i želje da se u budućnosti uglavnom fokusiraju na novije projekte.

"Deo Ševronove strategije održavanja ulaganja u tradicionalne i nove izvore energije su i redovni pregledi portfelja naših globalnih ulaganja, na temelju kojih procenjujemo jesu li i dalje strateški i konkurentni", istakao je portparol kompanije.

Prema očekivanjima kompanije, proces prodaje vlasničkih udela trajaće nekoliko meseci, a u tom će se razdoblju odlučiti hoće li se prodaja završiti ili ne.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: