Bolesti 8

18.05.2024.

21:10

Velika Britanija u panici zbog norovirusa: Najveća opasnost dehidracija

Velika Britanija se suočava sa neobičnim porastom slučajeva norovirusa, a Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorila je da je u slučaju infekcije dehidracija predstavlja najveću opasnost.

Izvor: Tanjug

Velika Britanija u panici zbog norovirusa: Najveća opasnost dehidracija
People Image Studio/Shutterstock

Podeli:

Norovirus je stomačni virus koja izaziva povraćanje i dijareju, ali obično nestaje za oko dva dana, navodi NHS.

''Simptomi dehidracije uključuju žeđ, vrtoglavicu, tamni urin i suva usta, oči i usne. Ako imate tešku dehidraciju, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće. Simptomi teške dehidracije uključuju jaku žeđ, suvu, naboranu kožu, upale oči i nemogućnost mokrenja'', saopštio je NHS.

Potvrđeni slučajevi norovirusa su 75 odsto iznad petogodišnjeg proseka, otkrila je Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije (UKHSA).

Stručnjaci veruju da javno zdravstvo u periodu posle pandemije i prohladno vreme u maju mogu doprineti upornoj postojanosti virusa, koji se obično javlja zimi.

Da bi se suzbilo širenje norovirusa, inficiranima se savetuje da ostanu kod kuće i vode računa o higijeni, prenosi britanski Miror.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: