Istorija 0

19.05.2024.

8:04

Arheolozi otkrili lokalitet koji ukazuje na davno zaboravljeni događaj

Arheolozi koji su iskopavali zgradu na lokalitetu Tosal de Baltarga na Pirinejima iz gvozdenog doba otkrili su zapise o razornom događaju koji je spalio naselje do temelja.

Izvor: Tanjug

Arheolozi otkrili lokalitet koji ukazuje na davno zaboravljeni događaj
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Dokazi ukazuju na potencijalno zaboravljeni događaj u Punskim ratovima između Kartagine i Rima.

''Uništenje je datirano oko kraja trećeg veka pre nove ere, trenutka kada su Pirineji bili uključeni u Drugi punski rat i prolazak Hanibalovih trupa“, rekla je Oriol Olesti Vila sa Autonomnog univerziteta u Barseloni, glavna autorka članaka objavljenog u ''Frontiers in Environmental Archaeology''.

Hanibal je komandovao snagama Kartagine protiv Rimske republike u Drugom punskom ratu (218-201. p.n.e.).

Ovo je bio drugi od tri rata vođena između Rima i Kartagine za kontrolu nad zapadnim Mediteranom, podseća magazin Kosmos.

"Verovatno je da je nasilno uništavanje lokacije povezano sa ovim ratom. Vatra ukazuje na antropsko uništenje, namerno i veoma efikasno - uništena je ne samo zgrada G, već i svi objekti na lokalitetu. U zgradi D pronašli smo spaljenog psa", kaže Olesti Vila. Tosal de Baltarga je arheološko nalazište koje se nalazi u istočnim Pirinejima, planinskom lancu koji se prostire na granici Francuske i Španije, a u gvozdenom dobu pripadalo je zajednici Ćeretani.

Arheolozi navode da Tosa de Baltraga nije imala odbrambene zidove, ali da je zbog pogleda i reku i ključne puteve bila od važnog strateškog značaja.

''Znamo da je Hanibal prošao Pirineje boreći se protiv lokalnih plemena, verovatno Ćeretana. Nije sačuvano mnogo arheoloških ostataka ove ekspedicije. Tosal de Baltarga je verovatno jedan od najboljih primera'', dodala je Olesti Vila.

Ona je napomenula da prisustvo skrivene zlatne minđuše i sakrivanje velikog broja životinja u male štale ukazuje da je lokalno stanovništvo očekivalo neprijateljski napad.

Nije poznato šta se dogodilo sa ljudima koji su tamo živeli, ali Rimljani su nakon kraja rata okupirali Tosal de Baltargu i tamo postavili garnizon.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: