Visoki napon 89

18.05.2024.

15:00

Da li su električni automobili zaista deo zavere? ANKETA

Tvrdnje idu u pravcu teorije da deluju neke mračne sile koje teraju čovečanstvo na prelazak na električna vozila.

Izvor: Index.hr, B92

Da li su električni automobili zaista deo zavere? ANKETA
Shutterstock/ginger_polina_bublik

Podeli:

Britanski Top Gear pozabavio se elektromobilnošću i sve češćim tvrdnjama da su električni automobili deo teorije zavere. Kažu da je jedna od najčudnijih, ali iznenađujuće čestih primedbi protiv električnih automobila, posebno u onlajn komentarima, da su oni deo zavere.

Najčešće anonimni komentari idu u pravcu teorije da deluju neke mračne sile koje teraju čovečanstvo da pređe na električna vozila.

"Ali ako potrošite čak pet sekundi čitajući ove teorije, postavlja se najvažnije i najjednostavnije pitanje: Zašto?"

Zašto bi vlade htele da nas gurnu u smeru elektrifikacije vožnje protiv naše volje?

Nije bitno da li je reč o vladama zemalja u Evropi ili Americi; svi oni razmišljaju samo o sledećim izborima i imaju potrebu za kratkotrajnom popularnošću.

I u takvom okruženju, prelazak na električna vozila je nepopularan na mnogo načina, uključujući i u pogledu prihoda: lakši kratkoročni put od subvencija za električne automobile je smanjenje poreza na naftu.

Isto važi i za drugu stranu. Zašto bi proizvođači automobila želeli svet električnih vozila?

Shutterstock/Imfoto

Za sada proizvodnja baterija skupo košta auto-industriju, kao i razvoj novih mehaničkih osnova za EV i prolagođavanje postojećih fabrika automobilima na struju.

Stari motori su bili dosta dobri i bez tih ogromnih ulaganja. Konačno, profit će sigurno biti manji od električnih automobila još neko vreme.

Da nisu vlasnici rudnika ti koji iza svega stoje?

Da, moćni su i njihovi rudnici su ekološki neprihvatljivi. Ali oni nisu ni blizu tako veliki i moćni kao naftne kompanije, za koje energetska tranzicija predstavlja veću pretnju.

Prelazak na električna vozila nije neka komplikovana i zlokobna mreža tajnih, zloćudnih mahinacija. To je kratkoročna isplata za dugoročnu bol izazvanu klimatskim promenama, zaključuje britanski časopis.

Da li se slažete sa ovom tvrdnjom poznatog automobilskog časopisa? Ili možda mislite da je i Top Gear deo zavere?

loader

Podeli:

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

18 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

13 h

Podeli: