Svet 23

17.05.2024.

14:45

Sluti na zlo: Kina se oslobađa američkog duga – povećava rezerve u zlatu

Kina je u prvom tromesečju prodala rekordnu količinu od 53,3 milijarde dolara državnih obveznica američkog Trezora i drugih hartija od vrednosti u pokušaju da se diverzifikuje od američke imovine.

Izvor: Tanjug

Sluti na zlo: Kina se oslobađa američkog duga – povećava rezerve u zlatu
depositphotos/Alan

Podeli:

Kineske investicije u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo privlače pažnju investitora usred znakova da bi se tenzije između najvećih svetskih ekonomija mogle pogoršati, prenosi Blumberg.

"Pošto Kina prodaje i jedno i drugo uprkos činjenici da smo bliži ciklusu smanjenja kamatnih stopa Feda, trebalo bi da postoji jasna namera da se diverzifikuje dalje od američkih dolara", rekao je Stiven Čiu, glavni strateg za azijske devizne i kamatne stope u Blumbergu.

Prema njegovim rečima, kineska prodaja američkih hartija od vrednosti mogla bi da se ubrza dok se trgovinski rat između SAD i Kine nastavlja, posebno ako Tramp ponovo bude izabran za predsednika.

Predsednik SAD Džozef Bajden je uveo velika povećanja carina na niz kineskih uvoznih proizvoda, dok je njegov prethodnik Donald Tramp rekao da bi mogao da uvede namet od više od 60 odsto na kinesku robu ako bude izabran.

Pošto Kina prodaje imovinu u dolarima, njene zalihe zlata su porasle u državnim rezervama. Učešće plemenitog metala u rezervama u aprilu je poraslo na 4,9 odsto, što je najviše prema podacima centralne banke iz 2015. godine.

"Kina i zemlje koje su bliske sa njom povećale su svoje posedovanje zlata u deviznim rezervama od 2015. godine, dok su ih zemlje u američkom bloku održale uglavnom stabilnim. Ovo sugeriše da je kupovina zlata od strane nekih centralnih banaka možda bila vođena zabrinutošću zbog rizika od sankcija", izjavila je prvi zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: