Ishrana 6

18.05.2024.

18:39

Reumatolog otkriva šta doručkuje svako jutro za zdrave zglobove

Starost i povrede su stvari izvan naše kontrole koje mogu igrati ulogu u zdravlju zglobova. Međutim, ono na što mi možemo da utičemo je - ishrana.

Izvor: Index.hr

Reumatolog otkriva šta doručkuje svako jutro za zdrave zglobove
Photoroyalty/Shutterstock

Podeli:

"Ishrana može da igra značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Mnogi moji pacijenti primetili su značajno poboljšanje upale nakon što su promenili neke navike i počeli da se zdravije hrane", kaže reumatolog Džejms Topilov.

Kako dr Topilov objašnjava za Parade, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove, povećavajući rizik od boli i oštećenja. Smatra da je stoga važno pripaziti na prvi obrok u danu.

Konzumira kombinaciju grčkog jogurta, bobičastog voća, chia semenki i naseckanih oraha, prenosi Index.

Bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vlaknima, ovaj doručak pomaže u smanjenju upale i podržava zdravlje hrskavice, ističe.

Jedno istraživanje iz 2019. na gotovo 1500 pacijenata s reumatoidnim artritisom otkrilo je da su oni koji su uzimali dodatke omega-3 masti prijavili manje bolova i oticanja zglobova.

Druga studija, objavljena 2020., pokazala je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprečavanju ili smanjenju rizika od razvoja artritisa i pomoći u lečenju reumatoidnog artritisa.

Bobičasto voće izvrstan je izvor vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju upale, a to može usporiti napredovanje reumatoidnog artritisa. Osim toga, grčki jogurt obiluje kalcijumom koji pomaže u jačanju kostiju i hrskavice, ključnih za zdrave zglobove.

Dr Topilov preporučuje i protivupalni smuti. U njega idu spanać, banana, bademovo mleko, kurkuma, đumbir i merica proteinskog praha. Možete da pojedete i zobenu kašu ili tostirani hleb od celih žitarica s avokadom, dimljenim lososom i čeri paradajzom.

Ako preferirate voće, kombinacija papaje, manga, ananasa, kokosovih pahuljica i meda takođe je odlična za smanjenje boli i ukočenosti zglobova.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

23 h

Podeli: