Svet 5

18.05.2024.

9:46

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

Izvor: Tanjug

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?
Shutterstock/SkazovD

Podeli:

To su rekli izvori upoznati sa ovim pitanjem, javlja Rojters.

Razgovori između Šolca, ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer i ministra saobraćaja Folkera Visinga imaju za cilj iznalaženje strožijih bezbednosnih mera u vezi sa mobilnom mrežom 5G.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine izašlo je sa predlozima za izmene regulativa u vezi sa 5G mrežama nakon što je istaknuto da se Nemačka previše oslanja na dva kineska dobavljača.

Rojters piše da Berlin ponovo procenjuje svoj odnos sa Kinom, zemljom koju istovremeno naziva i partnerom i sistemskim rivalom, ali koja je ključno tržište za neke od najpoznatijih nemačkih kompanija, uključujući gigante kao što su Folksvagen i Mercedes-Benc.

Pitanje statusa kompanija Huavej i ZTE odražava mišljenje u Berlinu da će možda biti neophodne oštre političke mere kako bi nemačke kompanije bile primorane da smanje svoju stratešku zavisnost od kineske ekomonije, navodi Rojters.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Podeli: