Srbija

Utorak, 05.10.2021.

09:05

Vučić: Ona je naša, ona je ovo donela Srbiji

Danas je na Novom Beogradu u Bloku 42 otvoren najsavremeniji tehnološki NCR kampus u kojem će raditi više od 5.000 ljudi.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić: Ona je naša, ona je ovo donela Srbiji
Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC

Kampus su obišli predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD u Beogadu Entoni Godfri.

Prenos možete da pratite na B92.net. U kompaniji, prema rečima Marije Živanović Smit, jedne od rukovodilaca kompanije, 85 odsto zaposlenih čine "milenijalci", a to znači mladi od 25 do 40 godina. Vučić je ukazao da je Marija Živanović upravo osoba koja je zaslužna što je NCR došao u Srbiju.

"Ona je naša, udala se za Amerikanca, ali ona je ovo donela Srbiji. Ustvari, doneli su Amerikanci, ali je donela ona boreći se za nas kod Amerikanaca", rekao je Vučić.

Ljudi, dodaje, misle da se stvari odvijaju tek tako, da se to podrazumeva - ali nije tako.

"Ništa ne bismo imali da nismo imali našu Mariju koja je dala sve od sebe", naglasio je Vučić.

Čelnici kompanije upoznali su goste sa načinom rada kompanije, a predsednik je konstatovao da je zahvaljujući firmama kakva je NCR Srbija uspela da sačuva mlade u Srbiji. Kako je predsedniku istaknuto prilikom obilaska, zaposleni u kampusu u proseku imaju 32 godine.

"Zaposleni su uglavnom od 25 do 35 godina? Od njih niko ne bi ostao sa ovakvom tražnjom u svetu, otišli bi na Zapad. Sačuvali smo 5.000 ljudi da ostanu u Srbiji, svi koji znaju nešto da urade oko IT, softverske tehnologije, ostaće u Srbiji", ocenio je predsednik.

U kompaniji već radi 4.200 ljudi, još 200 njih po ugovoru, dok je u planu zapošljavanje još 600 ljudi.

Vučić je rekao i da je država značajno finansijski pomogla NCR-u, ali je izneo i podatak, u odgovor na kritike zbog te pomoći, da je država do sada samo od radnih poreza i doprinosa, dobila pet puta više od onoga što je dato u kešu.

"To je velika stvar i pokazuje da je to bila dobra, mudra odluka", rekao je Vučić.
30.000 kvadrata "pametne gradnje"

Premijerka Brnabić konstatovala je da zgrada u Beogradu, izgleda mnogo lepše čak i od one u Atlanti.

Podsetimo, novi poslovni centar ove američke kompanije izgrađen je prema najvišim standardima "pametne gradnje", a prostire se na 30.000 kvadrata.

Kamen temeljac za kampus položen je u maju 2019. godine.

Zgrada od sedam spratova prostire se na 55.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je veća od 100 miliona dolara.

NCR korporacija je američka firma koja pruža usluge koje omogućavaju preduzecima interakciju i povezivanje, kao i transakcije među svojim klijentima. To je svetski tehnološki lider u pružanju visokokvalitetne i stručne podrške kompanijama raznih delatnosti, među kojima su firme iz oblasti finansija, turizma, ugostiteljstva, telekomunikacija, zabave, igara na sreću, javnog sektora i telekomunikacija.

Sa svojim softverom, hardverom i lepezom usluga, NCR omogućava skoro 550 miliona transakcija dnevno, u vidu maloprodaje, finansija, putovanja, ugostiteljstva i telekomunikacije.

Centrala kompanije, osnovane 1884. godine, je u saveznoj američkoj državi Džordžiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: