Svet 1

23.05.2024.

9:22

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

TotalEnergies, stub francuskog berzanskog indeksa CAC 40, jedna je od najvećih naftnih kompanija na svetu i važan predstavnik francuskog uticaja. Promena berze bila bi udarac za prestiž Pariza kao centra međunarodne trgovine, prenosi Reuters.

"Francuska podržava one koji veruju u Francusku, ne druge. Mislim da se Total nikada nije žalio što je francuska kompanija kada je izlazio na izvozna tržišta", rekao je Makron za magazin L’Express.

"U interesu TotalEnergiesa je da ostane u Francuskoj", istakao je francuski predsednik.


Stalno pod lupom javnosti zbog svog ugljeničnog otiska i neočekivanih energetskih profita, TotalEnergies nudi popuste na gorivo vozačima u svojoj matičnoj zemlji i veliki je poslodavac.

Izvršni direktor kompanije Patrik Pujane izjavio je u aprilu da TotalEnergies "ozbiljno" razmatra mogućnost primarnog upisa na listu u Njujorku kako bi osigurao lakši pristup američkim investitorima. On je naglasio da će se njegova kompanija zadržati na listingu u Francuskoj iako odluči da se pojavi na Wall Streetu.

"Imamo sve više američkih akcionara, a sve manje evropskih akcionara, uključujući francuske akcionare – verovatno zbog svih debata o ESG standardima", rekao je Pujane ovog meseca, dodajući da će izvestiti odbor o planovima do septembra.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: