Aktuelno 6

24.05.2024.

16:45

Otkriveno: Koristili zabranjene kineske delove, SAD uvodi strogu kontrolu uvoza

SAD su, prema zakonu o sprečavanju prisilnog rada Ujgura, zabranile uvoz robe proizvedene u kineskom Sinđiangu.

Izvor: Index.hr, B92

Otkriveno: Koristili zabranjene kineske delove, SAD uvodi strogu kontrolu uvoza
Shutterstock/Avigator Fortuner

Podeli:

Američka carina moraće da pooštri kontrolu uvoza automobila zbog mogućih zabranjenih delova iz Kine u vozilima, utvrdio je finansijski komitet američkog Senata, koji je zaključio da BMW, Volkswagen i Jaguar-Land Rover nisu bili temeljni u proveri kineskih dobavljača.

BMW je uvozio automobile, Jaguar Land Rover delove, a VW je proizvodio automobile sa delovima kineske grupe Sichuan Jingweida Technology, koja je zabranjena u SAD zbog prinudnog rada Ujgura, navodi se u izveštaju Komiteta za finansije američkog Senata, piše Index.

"Proizvođači automobila guraju glave u pesak a posle se kunu da nisu našli dokaze o prinudnom radu u svojim lancima snabdevanja", rekao je predsednik odbora Ron Vajden.

"Očigledno nije dovoljno osloniti se na kompanije i njihove mehanizme praćenja, pa pozivam carinske i granične službe da preduzmu niz konkretnih mera kako bi maksimizirali sprovođenje zakona i eliminisali kompanije koje podstiču sramnu upotrebu prinudnog rada u Kini", dodao je Vajden.

Izveštaj je rezultat dvogodišnje istrage Vajdenovog odbora. SAD su zabranile uvoz robe proizvedene, prema zakonu o sprečavanju prisilnog rada Ujgura, u kineskom Sinđiangu.

Početkom godine hiljade automobila luksuznih nemačkih marki Audi i Porsche zaustavljeno je ispred američkih luka zbog carinskih provera delova kineske proizvodnje.

Prinudni rad Ujgura

Nemački poslovni list Handelsblatt je tada izvestio da je "problematična" komponenta ugrađena u 13.000 novih automobila iz VW-ovih filijala Audi, Porsche i luksuznog brenda Bentley.

Kako piše Financial Times, komponenta se proizvodi u zapadnoj Kini i zabranjena je u SAD zbog propisa protiv prisilnog rada.

Volkswagen je tvrdio da ne zna gde je deo proizveden jer ga je dobavljač ugradio u veću komponentu. Informaciju je dobio od dobavljača i prosledio je američkim vlastima.

U međuvremenu, zvaničnici Komiteta za finansije američkog Senata otkrili su da je BMW isporučio hiljade vozila u SAD sa delovima koji su zabranjeni na osnovu pomenutog zakona o prinudnom radu.

Automobilske kompanije su prvobitno poricale da koriste zabranjene delove, ali su kasnije "promenile ploču", nakon ponovljenih pitanja zvaničnika finansijskog komiteta.

BMW je objavio da je isporučio najmanje 8.000 Mini Coopera u SAD sa delovima sporne kineske kompanije.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: