Svet 0

24.05.2024.

23:43

"Birajte: Institucije ili Izrael"

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je nakon današnje naredbe Međunarodnog suda pravde (MSP) Izraelu da smesta obustavi ofanzivi na Rafu da će EU morati da bira hoće li da podrži međunarodne institucije ili Izrael.

Izvor: Beta

"Birajte: Institucije ili Izrael"
EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Podeli:

"Šta će biti odgovor (EU) na danas donetu presudu Međunarodnog suda pravde, kakav će biti naš stav? Moraćemo da biramo između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava ili našu podršku Izraelu", kazao je Borel.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Ađa Labib izjavila je da njena država poziva na hitnu implementaciju odluke suda u Hagu.

"Nasilje i ljudska patnja u Gazi moraju prestati. Pozivamo na prekid vatre, oslobađanje talaca i pregovore za se sprovede rešenje sa dve države", napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

Jordanski šef diplomatije Ajman Safadi kazao je danas da je MSP odlukom "još jednom razotkrio izraelske ratne zločine u Gazi".

" I još jednom, izraelska vlada reaguje sa prezirom na međunarodni zakon, odbijajući da posluša", napsao je na Iksu Safadi.

Sud je ranije naredio Izraelu da spreči akte genocida protiv Palestinaca i da dopusti isporuku pomoći u Gazi, ali nije naredio zaustavljanje vojnih operacija.

Izrael je napao Rafu ovog meseca, primoravši stotine hiljada Palestinca da pobegnu iz tog grada koji je bio utočište za više od polovine 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Izraelski zvaničnici su nakon odluke MSP-a nazvali sud u Hagu antisemitskim i da na nju jedino treba odgovoriti okupacijom Rafe, povećanjem vojnog pritiska i slamanjem Hamasa "dok se ne postigne potpuna pobeda u ratu".

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: