Aktuelno 0

24.05.2024.

13:52

Pravi se optički kabl od Afrike do Australije

Google je saopštio da planira izgradnju optičkog kabla koji će ići od Afrike do Australije.

Izvor: B92

Pravi se optički kabl od Afrike do Australije
Shutterstock/Connect world

Podeli:

Ovaj kabl zvaće se Umoja (reč na svahili koja znači "jedinstvo"), a počeće u Keniji, proći kroz Ugandu, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju, Zimbabve i Južnu Afriku, sve do Indijskog okeana.

Google kaže da je projekat dizajniran da "poveća digitalnu povezanost, ubrza ekonomski rast i produbi otpornost širom Afrike". 

Pored samog kabla, kompanija kaže da će sarađivati sa kenijskom vladom na jačanju sajber-bezbednosti, inovacijama zasnovanim na podacima, digitalnom usavršavanju i odgovornoj i bezbednoj primeni AI.

"Nova interkontinentalna optička ruta značajno će unaprediti našu globalnu i regionalnu digitalnu infrastrukturu", napisao je kenijski predsednik Vilijam Ruto o inicijativi u objavi na Google blogu. 

"Ova inicijativa je ključna za obezbeđivanje stabilnosti povezivanja našeg regiona sa ostatkom sveta, posebno u svetlu nedavnih poremećaja izazvanih presecanjem kablova pod morem", dodao je. 

"Jačanjem naše digitalne kičme ne samo da poboljšavamo pouzdanost, već i utiremo put za veću digitalnu inkluziju, inovacije i ekonomske mogućnosti za naše ljude i preduzeća", zaključio je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: