Aktuelno 0

24.05.2024.

13:52

Pravi se optički kabl od Afrike do Australije

Google je saopštio da planira izgradnju optičkog kabla koji će ići od Afrike do Australije.

Izvor: B92

Pravi se optički kabl od Afrike do Australije
Shutterstock/Connect world

Podeli:

Ovaj kabl zvaće se Umoja (reč na svahili koja znači "jedinstvo"), a počeće u Keniji, proći kroz Ugandu, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Zambiju, Zimbabve i Južnu Afriku, sve do Indijskog okeana.

Google kaže da je projekat dizajniran da "poveća digitalnu povezanost, ubrza ekonomski rast i produbi otpornost širom Afrike". 

Pored samog kabla, kompanija kaže da će sarađivati sa kenijskom vladom na jačanju sajber-bezbednosti, inovacijama zasnovanim na podacima, digitalnom usavršavanju i odgovornoj i bezbednoj primeni AI.

"Nova interkontinentalna optička ruta značajno će unaprediti našu globalnu i regionalnu digitalnu infrastrukturu", napisao je kenijski predsednik Vilijam Ruto o inicijativi u objavi na Google blogu. 

"Ova inicijativa je ključna za obezbeđivanje stabilnosti povezivanja našeg regiona sa ostatkom sveta, posebno u svetlu nedavnih poremećaja izazvanih presecanjem kablova pod morem", dodao je. 

"Jačanjem naše digitalne kičme ne samo da poboljšavamo pouzdanost, već i utiremo put za veću digitalnu inkluziju, inovacije i ekonomske mogućnosti za naše ljude i preduzeća", zaključio je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

28 min

Podeli: