Svet 0

24.05.2024.

19:36

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

Izvor: SEEbiz

"Čeka nas najgori scenario"
Shutterstock/Deacons docs

Podeli:

Na pitanje Šri Džegaraje iz CNBC-a o mogućnosti tvrdog sletanja, Dajmon je odgovorio: "Da li bismo to zaista mogli da vidimo? Naravno, kako bi bilo ko, ko čita istoriju mogao reći da nema šanse?"

Izvršni direktor je govorio na globalnom kineskom samitu JPMorgan u Šangaju.

Diajmon je rekao da bi najgori ishod za američku ekonomiju bio scenario "stagflacije", gde inflacija nastavlja da raste, ali rast usporava zbog visoke nezaposlenosti.

"Gledam niz ishoda i opet, najgori ishod za sve nas je ono što nazivate stagflacijom, višim stopama, recesijom. To znači da će profit kompanije pasti i mi ćemo sve to prebroditi. Mislim, svet je to preživeo, ali samo mislim da su šanse bile veće nego što drugi ljudi misle", rekao je Dajmon.

Međutim, rekao je da je "potrošač i dalje u dobroj formi" - čak i ako privreda sklizne u recesiju.

On je ukazao na stopu nezaposlenosti koja je oko dve godine ispod četiri odsto, dodajući da rastu plate, cene stanova i zalihe.

Ipak, Dajmon je istakao da je nivo poverenja potrošača nizak.

"Čini se da je to uglavnom zbog inflacije... Dodatni novac od Covida se smanjuje. Još uvek je tu, znate, u donjih 50% je nekako nestalo. Tako da ću to nazvati normalnim, nije lošim", ističe on.

Zapisnici sa sastanka Fed-a u maju koji su objavljeni u sredu pokazuju da su kreatori politike postali zabrinutiji za inflaciju, a članovi Federalnog komiteta za otvoreno tržište ukazuju da im nedostaje poverenje u ublažavanje monetarne politike i smanjenje kamatnih stopa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Podeli: