Bolesti 0

24.05.2024.

10:20

Otkriveni najstariji virusi kod ljudi, postoje i danas: Imali ulogu u izumiranju neandertalaca

Naučnici su sproveli nove analize dva skeleta koja sugerišu da su tri moderna ljudska virusa zarazila neandertalce pre oko 50.000 godina.

Izvor: B92.net

Otkriveni najstariji virusi kod ljudi, postoje i danas: Imali ulogu u izumiranju neandertalaca
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Neandertalci koji su živeli pre 50.000 godina bili su zaraženi sa tri vrste virusa koji i danas haraju svetom, otkrili su istraživači.

Ovi tragovi drevnih virusa su najstariji ostaci ljudskih virusa ikada otkriveni, objavio je New Scientist. Oni su oko 20.000 godina stariji od prethodno otkrivenog i proglašenog za najstariji ljudski virus ikada pronađen.

Naučnici su pronašli drevne viruse nakon što su pregledali DNK sekvence izvučene iz skeleta dva muška neandertalca koji su prvobitno pronađeni u pećini Čagirska, koja se nalazi na planinama Altaja u Rusiji. Činilo se da je nekoliko sekvenci virusnog porekla, pa ih je tim uporedio sa modernim virusima za koje se zna da izazivaju doživotne infekcije.

Oni su odbacili mogućnost da virusi potiču od savremenih ljudi koji su rukovali skeletima ili od životinja koje su se njima hranile gledajući specifične potpise u virusnoj DNK koji su se razlikovali između drevnih i modernih uzoraka.

Naučnici su otkrili da su neandertalci pre izumiranja, imali infekcije sa tri virusa: adenovirusom, herpesom i humanim papiloma virusom. Istraživači veruju da bi ovo mogli da budu dokazi da su virusi imali ulogu u izumiranju neandertalaca, koji su nestali pre oko 40.000 godina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

13 h

Podeli: