Ishrana 3

24.05.2024.

20:52

Ovo su tri najzdravije namirnice na svetu

Zdravu ishranu često povezujemo sa izbacivanjem raznih vrsta hrane, ali uključivanje dobrih stvari je takođe dobra ideja.

Izvor: Index.hr

Ovo su tri najzdravije namirnice na svetu
Caftor/Shutterstock

Podeli:

Dakle, postoje jednostavna pravila koja treba da sledimo da bi naša trenutna ishrana bila zdravija. Međutim, ako tražimo neke ključne superhrane koje bismo uključili u svoje obroke, Američki časopis za javno zdravlje izdvojio je tri najzdravije namirnice na svetu.

  • Sočivo

Sočivo je vrsta mahunarki bogata hranljivim materijama. Nedavno istraživanje je pokazalo da može smanjiti upale u telu i da ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Takođe je puna polifenola, za koje nauka sugeriše da mogu pomoći u odbrani od degenerativnih bolesti, kao i vlakana i proteina, što ga čini odličnim za kontrolu šećera u krvi i zdravlje creva, piše Vogue. Pored toga, dodavanje sočiva u salatu ili obrok pomoći će nam da se osećamo siti.

  • Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima. To je ključni deo zdrave mediteranske dijete i snižava krvni pritisak takođe može poboljšati zdravlje srca. Pored toga, pokazalo se da ograničava rizik od oštećenja jetre i neurodegenerativnih bolesti kao što je demencija.

  • Grčki jogurt

Grčki jogurt je jednostavna i hranljiva zdrava hrana koju možemo dodati svojoj rutini. Pun je proteina, kalcijuma, vitamina B12 i probiotika, sprečava skokove šećera u krvi i poboljšava zdravlje kostiju i creva, a takođe je praktičan. Međutim, važno je odabrati opcije bez dodavanja šećera.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: