Svet 4

23.05.2024.

18:39

"Dobre vesti nemamo": Nestašica – recite "zbogom" omiljenoj namirnici

Sve ekstremniji vremenski uslovi i epidemija bakterijske infekcije citrusa pogurali su cene pomorandži i soka od pomorandže na svetskim berzama na novi istorijski rekord (10,2 dolara za kilogram). Dobre vesti, rekli bi mnogi, da nemamo.

Izvor: blic/Nikola Vojnović

"Dobre vesti nemamo": Nestašica – recite "zbogom" omiljenoj namirnici
Shutterstock/Tsuguliev

Podeli:

Od 2021. godine, do danas, cena pomorandžinog soka porasla je gotovo četvorostruko, a odnos ponude i potražnje ove robe na svetskim tržištima već neko vreme je neizbalansiran tj. ponuda ne može da isprati potražnju, pokazuju podaci američkog ministarstva poljoprivrede.

Sa drastičnim skokovima maloprodajnih cena ovog soka, na primer u Grčkoj poskupljuje iz dana u dan, i nepovoljnim razvojem situacije na svetskom tržištu da li na sok od pomorandže možemo polako da zaboravimo?

Pa i ne baš, ali možemo da očekujemo da će ovo, mnogima omiljeno, piće biti sve skuplje.

Brazil i SAD najveći proizvođači i najviše pogođeni neprilikama

Brazil (tj. Sao Paolo) i SAD (tj. Florida) čine 85 odsto svetskog izvoza pomorandži i soka od pomorandže, a upravo su pomenute vremenske neprilike i epidemija bakterije koja ubija citrusna voća najžešće tu.

Na primer temperature tokom zimske sezone u Brazilu redovno su prelazile 40 stepeni, a zabeležena je i rekordna temperatura od 59 stepeni celzijusa u prestonici. Ovaj toplotni talas, kažu podaci Britanske asocijacije voćnih sokova, dovelo je do pada ponude pomorandži i soka od pomorandže na 50-o godišnji minimum i da je rast cena neizbežan.

"Dobavljači i proizvođači naporno rade da se izbore sa trenutnom situacijom i smanje nestašice ali realnost je ta da će se ova situacija zadržati neko vreme", objasnili su iz britanske asocijacije.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: