Svet 0

24.05.2024.

22:48

Tesla počela radove blizu Gigafabrike: Evo šta će tamo da se pravi

Kompanija Tesla otvorila je radove na novoj fabrici u Šangaju.

Izvor: Tanjug

Tesla počela radove blizu Gigafabrike: Evo šta će tamo da se pravi
shutterstock, Vitaliy Karimov

Podeli:

Ona bi od početka 2025. trebalo godišnje da proizvodi 10.000 megapakova, veoma velikih baterija za skladištenje ogromnih količina električne energije, saopštila je danas kineska grupa Lingang, državna kompanija nadležna za razvoj te oblasti.

Fabrika baterija nalaziće se blizu Gigafabrike u Šangaju, najveće Tesline van SAD, koja proizvodi blizu milion automobila godišnje, preneo je Si-En-En.

"Za Teslu je ovo važna prekretnica", napisao je danas potpredsednik Tesle Tom Žu na veb-stranici vlade Šangaja.

Radovi, koji su započeti u četvrtak, pokrenuti su samo nekoliko nedelja nakon što je izvršni direktor Tesle Ilon Mask iznenada posetio Kinu u pokušaju da podstakne pad prodaje ovog proizvođača automobila.

Projekat vredan 200 miliona dolara dolazi u trenutku kada rastu tenzije između Pekinga i Vašingtona oko geopolitičkih i trgovinskih odnosa, i predstavlja posvećenost američkog proizvođača automobila najvećem svetskom tržištu električnih vozila, napominje agencija.

Megapaketi namenjeni su za stabilizaciju energetskih mreža, a svaka jedinica može da skladišti dovoljno energije da u proseku napaja 3.600 domova tokom jednog sata, navode u Tesli.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: