Srbija

Ponedeljak, 31.08.2020.

10:16

Počela geotehnička istraživanja za deonicu Požega-Kotroman: Auto-put sa 66 tunela i 27 mostova

U toku su geotehnička istraživanja za deonicu auto-puta od Požege do Kotromana.

Izvor: RINA

Počela geotehnička istraživanja za deonicu Požega-Kotroman: Auto-put sa 66 tunela i 27 mostova
Foto: RINA

Vladimir Filipović, direktor Zavoda za geotehniku Saobraćajnog instituta CIP, naveo je da se trenutno izvode radovi na prve dve deonice od Požege do Mačkata.

"Istraživanja se rade u cilju ispitivanja zemljišta i njegovih kvaliteta. Trenutno se radi na lokaciji u Potočanju i na tunelu koji prolazi kroz sledeće brdo. Geotehnička istraživanja za idejni projekat obuhvataju oko 4 000 m bušenja, a projekat za građevinsku dozvolu zahteva još oko 11 000m bušenja. Planiramo da istraživanja završimo do zime kako bi što pre krenuli u projektovanje."

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da je za Grad Užice izuzetno bitna i važna blizina auto-puta i dodala da će deonica od Požege do Kotromana biti dugačka 61 km od kojih 26 km pripada teritoriji grada Užica.

"Po sadašnjim rešenjima izlazak građana Užica na budući auto-put biće na petlji Zlakusa i petlji Mačkat. Ova geotehnička istraživanja odrediće preciznije i buduću trasu auto-puta. Gradsko rukovodstvo radi analizu za lokacije potencijalnih budućih industrijskih zona koje su našem gradu nedostajale, a biće od velikog i neprocenjivog značaja kako za razvoj Užica, tako i čitavog regiona."

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović naveo je da na deonici budućeg auto-puta od Požege do Kotromana ima ukupno 66 tunela i 27 mostova.

"Na delu koji prolazi kroz naše mesne zajednice, Zlakusa, Krvavci, Mokra Gora i Gradsku opštinu Sevojno, trećina deonice je u mostovima, trećina u tunelima, a ostatak su nasipi. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa preduzećem CIP, gde smo i dostavili naše uslove. Na celokupnoj deonici nijedna kuća neće biti rušena. Ovo su pripremni radovi koji će dati detaljnu analizu u kom pravcu i da li će biti nekog delimičnog pomeranja trase budućeg auto-puta. Sve informacije koje smo imali smo dostavili CIP-u, kompletno planska dokumenta i projekte koje smo imali na ovim deonicama i to će nam biti jako bitno pri realizaciji ovog velikog projekta za grad Užice."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: