Svet 14

23.05.2024.

7:36

EU poručila Rusiji: "Ni u snovima, ni posle rata"

Evropska unija nema nameru da prebacuje Rusiji prihode od zamrznutih sredstava čak ni nakon ukidanja sankcija.

Izvor: Tanjug

EU poručila Rusiji: "Ni u snovima, ni posle rata"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Savet je odlučio da se ruski prihodi ne smatraju suverenim sredstvima. Odluka stupa na snagu 23. maja, prema proširenoj odluci Saveta EU, objavljeno je u Službenom listu EU.

"Neočekivani i vanredni prihodi ne treba da budu dostupni Centralnoj banci Rusije u skladu sa važećim pravilima čak i nakon ukidanja zabrane na transakcije“, navedeno je u dokumentu. Savet EU je odlučio da prihodi od ruskih rezervi „ne pripadaju suverenim sredstvima, pa stoga norme zaštite suverenih sredstava na njih nisu primenjive", prenosi Komersant.

Pod neočekivanim i vanrednim prihodima, Savet EU podrazumeva prihod koji se akumulira zahvaljujući restriktivnim merama. Pres služba predstavništva Rusije pri Evropskoj uniji nazvala je odluku Saveta EU krađom, izjavivši da će "posledice stvorenog presedana biti nepredvidive" za EU.

Evropska komisija je 21. maja saopštila da će prvi prihodi od sredstava Centralne banke Rusije biti prebačeni Ukrajini u julu. Planira se da se Ukrajini preko Evropskog mirovnog fonda usmeri 90 odsto ostvarene dobiti u 2024. godini.

Ukrajina ove godine može dobiti tri milijarde evra od ruskih zamrznutih sredstava. Novac će biti namenjen vojnoj pomoći. Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrznule su oko 280 milijardi dolara sredstava Centralne banke Rusije. Veći deo tih sredstava nalazi se kod belgijskog depozitara Euroclear.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

22 h

Podeli: