Svet

Četvrtak, 10.11.2016.

09:08

Ljubav Putina i Trampa - padaju sankcije

Ruski investitori se nadaju da će pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD poboljšati odnose sa Zapadom, što bi vinulo njihovu ekonomiju.

Izvor: B92

Ljubav Putina i Trampa - padaju sankcije
Foto: Tanjug, AP

Dve najveće berze u Rusiji skočile su približno dva odsto u sredu - retke “svelte tačke” koje su zabeležile skok u danu kada su se berze većinom “crvenele”. Takođe, rublja je ojačala u odnosu na dolar.

Tramp je pohvalio Vladimira Putina kao jakog lidera, a ruski predsednik je isticao svoju naklonost prema republikanskom kandidatu u odnosu na njegovu rivalku, Hilari Klinton.

Sa ulaskom Trampa u Belu kuću, ruski investitori se klade da bi sankcije, zbog uloge Rusije u sukobima u Ukrajini, mogle biti ublažene.

“Reakcija tržišta može se delimično objasniti i kao nada da sankcije budu ublažene”, rekao je ekonomista Vilijam Džekson. On je rekao da će zavisiti u kojoj meri i koje sankcije bi mogle da budu uklonjene, kao i to koje velike ekonomije bi to sledile.

Sankcije, zajedno sa niskim cenama nafte poslale su ekonomiju Rusije u vrtlog.

SAD, EU i druge zapadne zemlje izbacile su neke od najvećih ruskih banaka I firmi sa svog “spiska”. Oni su takođe stavili embargo i na ruska preduzeća, a zabranili su i nekim svojim zvaničnicima da putuju u Rusiju.

Putin je među prvim svetskim liderima čestitao Trumpu na pobedi, ističući da veruje da oni mogu uticati da se odnosi dve zemlje izvuku iz krize.

“Tramp je govorio o vraćanju dobrih odnosa sa Rusijom. Razumemo da će biti teško ukoliko se uzme u obzir sadašnja situacija i degradacija odnosa Rusije i SAD”, rekao je Putin na državnoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: