Srbija 8

18.05.2024.

15:33

Nova pomoć države: Troškovi zamene stolarije pokriveni i do 90%

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore beogradskim opštinama koje će učestvovati u sufinansiranju programa energetska sanacija u domaćinstvima u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost".

Izvor: Tanjug

Nova pomoć države: Troškovi zamene stolarije pokriveni i do 90%
Shutterstock/Toa55

Podeli:

Ugovore je dobilo 13 od ukupno 17 beogradskih opština i to Lazarevac, Savski venac, Stari grad, Mladenovovac, Obrenovac, Rakovica, Surčin, Zvezdara, Barajevo, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Vračar.

Ministarka je rekla da je ove godine za potrebe energetske sanacije obezbeđeno duplo više sredstava.

"Pričamo o 253 miliona dinara što je duplo više nego prošle godine i duplo više građana planiramo da obuhvatimo ove godine", proučila je Đedović Handanović.

Kako je navela, prošle godine je bilo obuhvaćeno 1.300 domaćinstva.

"Povećavamo kapacitete i dostupna sredstva. Bitno nam je pomognemo građanima u našem gradu da energetski saniraju svoje domove, da zamene prozore, stolariju, kotlove, ugrade solarne panele ukoliko žele", rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da subvencije idu do 65 odsto, a od ove godine energetski ugroženim kupcima, primaocima socijalne pomoći i dečjeg dodatka subvencije će ići do 90 odsto.

"Dakle, pokrivaju gotovo celu investiciju", naglasila je.

Ministarka dodaje da je bitno sprovoditi mere pre svega kako bi trošili manje energije, bili energetski efikasniji i smanjili nivo zagađenja.

"Čim se mere, koje u proseku traju do pet meseci ili kraće, završe građani će moći da dođu do ušteda u energiji i do 30-50 odsto. Poziv za građane će biti objavljen u junu ove godine", poručila je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da su uštede, koje su energetskom sanacijom 10.000 srpskih domaćinstava postignute prošle godine, jednake godišnjem radu toplane u Nišu.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

13 h

Podeli: