Ishrana 1

18.05.2024.

13:17

Ovo su simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje gvožđe

Gvožđe je neizostavan mineral koji je neophodno unositi u telo, posebno za žene.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Ovo su simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje gvožđe
YARUNIV Studio/Shutterstock

Podeli:

Ono pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i održavanju imunog sistema te uveliko utiče na vaše telo i na to kako se osećate.

Na temelju nekih simptoma moguće je otkriti nedostaje li vam gvožđa u krvi i koje namirnice mogu pomoći u tome da se smanji rizik od nedostatka gvožđa.

Važno je imate na umu da je gvožđe ključan nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja. Nedostatak gvožđa može imati ozbiljne posledice na telo, uključujući umor, slabost, pa čak i anemiju, a upravo je prepoznavanje znakova nedostatka ključno za očuvanje zdravlja.

Svetska zdravstvena organizacija prepoznala je anemiju uzrokovanu nedostatkom gvožđa (IDA) kao najčešći nutritivni nedostatak u svetu, a 30 % stanovništva pogođeno je ovim stanjem.

Prema podacima objavljenim u JAMA Networku, nedostatak gvožđa zahvatio je gotovo 40 % američkih žena u dobi od 12 do 21 godine između 2003. i 2020. Anemija zbog nedostatka gvožđa zahvatila je 6 % ove populacije prema istom izveštaju, kako piše eatthis.com.

Simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje gvožđe:


Umor i iscrpljenost

Osećaj umora može biti jedan od najčešćih simptoma nedostatka. Gvožđe igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji omogućuje prenos kiseonika iz pluća u tkiva.

Trudnoća

Drugo stanje žene, to jest trudnoća, povezana je s time da budućim majkama, ali i bebama, treba gvožđe. Zato se i proverava stanje kako bi se na vreme reagovalo te da bi se povećao unos gvožđa ako je to potrebno.

Dodatno činjenicu otežava da upravo simptomi koji su povezani s trudnoćom mogu biti isti simptomi kao za nedostatak gvožđa poput umora, slabosti, problema s koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Manjak energije i nesvestica

Ako primetite nakon vežbanja, koje i inače radite, da vas bole mišići i noge – to isto može biti jedan od simptoma. Takođe, u slučaju da vam fizičke aktivnosti postanu prenaporne ili teške, moguće je da vam nedostaje gvožđa jer manjak istog smanjuje izdržljivost organizma.

Krhki nokti i kosa

Crvena krvna zrnca pomažu u snabdevanju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, uključujući i nokte i kosu. Nedostatak gvožđa može uzrokovati nedostatak tih esencijalnih hranljivih materija, što rezultira krhkim noktima koji se lako lome i kosom koja je suva, slaba i sklona lomljenju.

Za prevenciju svakako unesite u isranu zdravu i uravnoteženu prehranu te onu bogatu gvožđem poput spanaća, graška, lososa i sušenog voća.

Povećana osetljivost na hladnoću

Nedostatak gvožđa može uticati na cirkulaciju krvi, što može rezultirati smanjenim protokom krvi u periferne delove tela, poput ruku i nogu. To može rezultirati osećajem stalne hladnoće ili povećanom osetljivošću na hladnoću.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti savet od svog lekara kako biste proverili nivo gvožđa u krvi i dobili odgovarajuće upute za lečenje.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: