Srbija

Sreda, 22.11.2006.

09:11

NIP bi mogao destabilizovati tržište

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da bi priliv novca iz NIP-a mogao destabilizovati tržišne mehanizme u Srbiji.

Izvor: Beta

Default images

"Taj veliki priliv deviza je privremen te će, ako se strogo ne odvoji od tekućih tokova, predstavljti snažan udar na stabilnost i svojevrsnu deformaciju u funkcionisanju tržišnog mehanizma", rekao je on.

Prema rečima Madžara, NIP će predstavljati veliki izvor dodatne tražnje i to će se ekspanzivno dejstvo ispoljiti ne samo kratkoročno, nego i na duže staze.

Kod NIP-a, kako je rekao, generalno gledano postoji i opasnost da se "veliki novac proćerda kroz dosta projekata koji ne bi smeli da se finansiraju iz tih izvora, poput tekućih popravki i investicionog održavanja".

On je ocenio da još nije stvoren ambijent za prava strana ulaganja, ističući da je "Srbija je još uvek divlja i besudna zemlja" i da "strani investitori zaziru od tog civilizacijskog vakuuma".

"Još nismo napravili valjan pravni poredak, sudstvo još ne funkcioniše kako treba, infrastruktura ne valja, a sve to, kao i jedan broj stvari kao što je, na primer, korupcija odbija strane ulagače", rekao je Madžar, koji je direktor Instituta za strategijske studije i razvoj BK Univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: