Srbija

Utorak, 15.07.2014.

10:46

Evo zašto je Krstić podneo ostavku

Lazar Krstić podneo je ostavku jer nije prepoznao spremnost da se u koštac s problemima "uhvatimo onako kako ja smatram da je jedino moguće".

Izvor: Tanjug

Default images

To se navodi u ostavci bivšeg ministra finansija, koja je danas stigla u Skupštinu Srbije.

"Na ovakvu sam odluku primoran pošto u potezima koje povlačimo odnosno ne povlačimo ne prepoznajem spremnost da se sa najkrupnijim strukturalnim problemima u javnim finansijama uhvatimo u koštac onako kako ja smatram da je neophodno i jedino moguće - energično, jednovremeno i bez odlaganja", naveo je Krstić u ostavci.

On je dodao da ne isključuje mogućnost da postoje i drugi putevi koji vode istom ishodu stabilizacije javnih finansija, ali da on lično, kao i njegovi najbliži saradnici, smatraju da su svi alternativni pravci konsolidacije, ako i postoje, značajno lošiji izbor od sprovođenja jednovremenih i mometalnih poteza, ma koliko socijalno i politički oni teški bili.

"Više ne verujem da smo moji saradnici i ja najblji ljudi za te pozicije bez obzira na rezultate koje smo postigli u poslednjih deset meseci, kao i lični odnos i odličnu saradnju koja je postojala sa premijerom Aleksandrom Vučićem. To kažem znajući koliko je ministarska funkcija čast i obaveza", naglasio je Krstić u pisanoj ostavci predsednici skupštine.

On je, pored ostalog, dodao da, iako mu je žao što nije postignuta saglasnost u ključnim oblastima, drago mu je da je u tim razmimoilaženjima bilo prilike da se raspravlja otvoreno, a ne preko medija, kako je u svim ozbiljnim državama inače slučaj.

Krstić je dodao i da se nada da će njegova ostavka doprineti buđenju svesti u društvu, a naročito kod političkih činilaca da problem javnih finansija prevazilazi okvire dnevne politike.

Lako rešenje tog problema ne postoji, uveren je on, a posledice nerešavanja mogu za državu biti toliko pogubne da je svako manipulisanje ekonomskim činjenicama u svrhu političke promocije u ovom trenutku dolivanje ulja na vatru.

"Moji saradnici i ja ćemo biti na raspolaganju vladi za savete i konsultacije na sve teme", rekao je, pored ostalog, Krstić u pisanoj ostavci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: