Region

Ponedeljak, 08.11.2010.

08:38

I Srbi i Hrvati da grade NE Belene

Bugarska vlada pozvala je Srbiju i Hrvatsku da kao deoničari učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

Izvor: Tanjug

Default images

Srbija i Hrvatska do kraja nedelje treba da odluče da li će učestvovati u projektu nuklearne elektrane, kaže bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je uputio službena pisma srpskom predsedniku Borisu Tadiću i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor, pozivajući njihove zemlje da s udelima od jedan, jedan i po ili dva posto učestvuju u projektu NE Belene.

Borisov je rekao da je predsednika Tadića i premijerku Kosor pozvao da do 13. novembra odgovore na bugarsku ponudu, kada u Sofiju stiže ruski premijer Vladimir Putin na razgovore o energetici.

NE Belene trebalo bi da gradi ruska državna firma Atomstrojeksport, ali postoje problemi oko cene. Po rečima bugarskog premijera, "učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo osigurano".

Projekt gradnje NE Belene zamrznut je u jesen 2009. nakon povlačenja ranijeg strateškog investitora, nemačke kompanije RWE, koja je trebala da osigura dve milijarde evra u zamenu za 49 posto vlasništva.

Prema preliminarnom ugovoru bugarske vlade i Atmostrojeksporta iz 2008. godine, gradnja elektrane trebalo je da košta četiri milijarde evra, ali su troškovi u međuvremenu porasli.

Bugarska i Rusija produžile su taj ugovor 30. septembra 2010. za šest meseci, dok ne postignu konačan dogovor o ceni. Bugarska vlada u međuvremenu traže evropske partnere i investitore za nastavak projekta.

Škundrić: Srbija zainteresovana

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da će Vlada Srbije razmotriti ponudu Bugarske za učešće naše zemlje u izgradnji nuklearke Belene i da će doneti odluku u vezi sa našim učešćem u tom projektu.
On nije mogao da precizira kada će Vlada doneti odluku, istakavši da je to ozbiljan posao.

Škundrić je rekao da je Srbija zainteresovana da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, jer je to veliki regionalni i evropski projekat.

On je kazao da će u tom projektu učestvovati "još bar jedna zainteresovana strana", napomenuvši da nema ništa loše u tome da veći broj zemalja učestvuje u izgradnji takvog energetskog kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: