Utorak, 12.09.2006.

17:03

BOB DYLAN - Modern Times

Pričajući o svojim uzorima i uticajima Emmylou Harris je u jednom ne tako davnom intervju rekla da kad god dođe u nekakvu ozbiljnu nedoumicu bilo u studiju ili u životu pomisli kako bi se Bob Dylan postavio, šta bi rekao ili učinio. I po njenim rečima to je uvek bio najbolji put do rešenja.

Izvor: BOB DYLAN - Modern Times (Columbia, 2006)

Default images

Harrisova je, sa puno poštovanja, glasno izgovorila ono što armija dilanofila upražnjava već decenijama. Jer, ovaj omaleni čovek već više od četrdeset godina socijalno otrežnjava, emotivno nadahnjuje i artistički inspiriše kolege i publiku. I, kao što to nijedan čovek ne može, nije uvek bio u pravu i nije za sobom ostavljao sama remek dela. Ali je, kao niko pre njega i malo ko posle, uspeo da registruje i ovekoveči kako gromoglasne, tektonske društvene promene, tako i one najtananije ljudske i lične izazove, uspone i padove.

S koje god strane posmatrali impresivno delo koje čini više od četrdeset zvaničnih albuma, svaka linija povučena unazad vodiće nas do njegovog učitelja Woodyja Guthryja. Kao legendarni učitelj, čovek i muzičar koji je ceo život posvetio angažmanu za socijalnu pravdu, Dylan je od samog početka shvatio moć stihova i muzike, ponekad kao katalizatora stavova, ponekad kao poslednje odbrane od definitivnog poraza. Još važnije od toga, rano je spoznao da slike koje opisuje zbog svoje višeznačnosti deluju dublje i snažnije od plakatskih slogana kojima je obilovala tadašnja folk scena. Barem, ono njeno krilo koje je smatralo da muzika može i mora da menja svet. Zato će još kao veoma mlad ispisati stotine stihova koji se mogu smestiti u egzistencijalističku, nadrealističku, socijalnu ili ljubavnu zbirku. I ostaviti prostora za najrazličitija tumačenja. Jer, ne treba zaboraviti, osim Guthryja na mladog Boba presudan uticaj su izvršili i klasični pesnici kakav je bio Dylan Thomas.

Kao i njegovi uzori Dylan se javlja u vreme depresije. Ne više onako drastične u ekonomskom smislu kao ona iz tridesetih posle sloma berze, već u društveno-političkom smislu, uz još sveže otvorene rane zbog korejskog, vijetnamskog i hladnog rata, kao i rasnih nemira. No, naslov njegovog novog albuma upućuje na još jednu vezu. Takođe, u doba velike depresije Charlie Chaplin je snimio celovečernji film na kome se bavio ne samo fascinacijom i ismevanjem kulta vođe, već i domašajima kapitalističkog, koji kao i drugi sistemi, nema odgovore na pitanja tananih ljudskih osećanja. Robotizacija na globalnom planu je u ovom slučaju suviše očigledna metafora koja samo gura u prvi plan pitanje traumatične egzistencije. Ova je veza, kao toliko toga u Dylanovom slučaju, višeslojna. Kao pravi umetnici i Chaplin i Dylan koriste snagu stilskih figura da nadoknade i intenziviraju sve ono što nije iskazano ili prikazano. Zato je opšti ton albuma, kao i Chaplinovog filma gorko-sladak. Jer, kada preslušate Modern Times, pogotovu manifestnu Thunder On The Mountain koja ga otvara, uviđate da se svet nije bitno promenio. Koliko god se manipulisalo živimo u vremenu nove depresije, ovaj put i ekonomske i ideološke, planina grmi, ali više nema nikog da ode po deset zapovesti. Dilanovo je da na to ukaže a ne da poziva na akciju, uostalom davno je napisao Blowin' In The Wind.

Ovaj čovek sada u poodmaklim godinama odavno je ovekovečio svoje sazrevanje. Od mladog borca za slobodu i pravdu, preko zagonetnog gurua, lomljivog emotivnog bića, urbanog otpadnika i novopečenog vernika do zrelog posmatrača. Ono što je na tom putu dobio jeste saznanje da ga neće svi razumeti. I jednako važno, kao svako ko posveti celokupan život jednoj stvari, naučio je da zbog toga ne pati. Upravo taj element odvaja njegova poslednja dela od neubedljivih i bledih albuma koje je nevoljno isporučivao pogotovo u osamdesetim i na početku devedesetih. Na krilima odlično prihvaćenog prvog toma svojih "Hronika", izvanrednoj Scorceseovoj posveti kroz dokumentarac No Direction Home, ali i armiji novih fanova koje primećuje u prvim redovima na svojoj Never Ending turneji, Dylan je povratio samopouzdanje kao i potrebu da gura dalje. Ako se na Time Out Of Mind (1997) bavio sopstvenim odnosom prema smrtnosti, na Love And Theft (2001) se pitanjima života i ljubavi oglašava ne više kao prorok, već kao mudrac. U tom svetlu ga treba posmatrati i na najnovijem delu Modern Times. Bilo da ga još uvek zanima putenost kao na Rollin' And Tumblin', Someday Baby ili Beyond The Horizon (biće da se u njegovom životu pojavila nova bitna žena), bilo da razrešava srednjeklasne ideološke dileme kao u epskim Ain't Talkin' ili Spirit In The Water. Dylan je i posmatrač i učesnik, i pisac i glumac. Ulogu aktiviste i ovaj put vešto izbegava, rado je prepuštajući nešto mlađim kolegama kao što su Springsteen i Young.

Zbog svega nije moguće dati konačan odgovor na pitanje - ko je zapravo pravi Bob Dylan? Pesnik večno promenljivog vremena, muzičar koji spaja biblijsko i sadašnje doba, ili prosto vremešni trubadur. Kako god, Dylan ovim albumom ukazuje na najmanje dve stvari - da prepoznaje i reaguje na izazove s početka trećeg milenijuma i da emotivno nije ispražnjen. Ovo je moderno doba i on je spreman. A vi?

Momčilo Rajin

Ukoliko vam se album nije dopao nema smisla da trošite pare ili vreme za download na:

Johnny Cash - American V: A Hundred Highways (Lost Highway, 2006)

Paul Simon - Surprise (Warners, 2006)

Chip Taylor - Unglorious Hallelujah (Back Porch, 2006)

Neil Young - Living With War (Reprise, 2006)

Bruce Springsteen - We Shall Overcome... (Sony, 2006)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: