Politika 48

23.05.2024.

20:49

Usvojena sramna rezolucija o Srebrenici; Više glasova protiv i uzdržanih nego "za"

U Generalnoj skupštini UN održano je glasanje o rezoluciji o Srebrenici, gde je ista rezolucija izglasana, što Srbiju proglašava genocidnom.

Izvor: B92.net

Usvojena sramna rezolucija o Srebrenici; Više glasova protiv i uzdržanih nego "za"
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podeli:

Da bi rezolucija o Srebrenici bila izglasana, potrebna je prosta većina glasova na današnjoj sednici, koja počinje u 16 sati po našem vremenu.

Pravilo glasanja je takvo da je za usvajanje glasova potrebna prosta većina od prisutnih zemalja članica Generalne skupštine UN, s tim što se ne računaju uzdržani glasovi. Dakle, ako bude više glasova "za" nego "protiv", Rezolucija o Srebrenici će biti izglasana.

Inače, Generalna skupština UN ima ukupno 193 zemlje članice, s tim što se ne očekuje da sve države budu prisutne na sednici.

Po blagoslovu patrijarha Porfirija u podne, u znak podrške srpskom narodu, zvone zvona na svim crkvama Srpske pravoslavne crkve.

Na našem LIVE Blogu pratite sva dešavanja u Njujorku

Završeno

17:24

Zavšeno glasanje: Usvojena rezolucija

Glasanje o rezoluciji u Srebrenicu je završeno, 84 glasa je bilo "za", "protiv" 19 i "uzdržano" 68.

21:50

Palata Republike i Gradska uprava Banjaluka u bojama zastava Srpske i Srbije

Palata Republike i Gradska uprava Banjaluka večeras su osvetljene bojama zastava Republike Srpske i Srbije.

Ove dve institucije osvetljene su u danu kada je Generalna skupština UN izglasala rezolucija o Srebrenici, kao znak jedinstva i pokazatelj da je srpski narod uvek zajedno, pa i u ovim izazovnim vremenima, prenosi Srna.

21:26

Ministtri: Srbija je danas videla ko su joj prijatelji

Članovi Vlade su nakon glasanja GS UN o nacrtu rezolucije o Srebenici poručili da je Srbija videla ko su joj prijatelji i da je veći deo sveta ipak bio na strani istine i pravde. Tako je ministar bez portfelja u Vladi Đorđe Milićević poručio večeras da "Srbi nisu genocidan narod".

On je istakao da "nikakve sramne rezolucije izglasane pod stravičnim pritiskom zapadnih sila neće na nas staviti žig zločinaca, niti će ugušiti naš slobodarski i državotvorni duh".

"Posebno smo ponosni na našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji je u Njujorku ustao kao David protiv Golijata, i argumentovano održao lekciju iz pravde i istine predstavnici Nemačke, ali i celom licemernom Zapadu", rekao je ministar, a navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, danas se jasno videlo ko su nam prijatelji, a ko su oni kojima je Srbija "bratska i prijateljska samo kad im treba neka pomoć koju smo im uvek pružali čistih ruku i otvorenog srca". "Danas se videlo ko je vera, a ko nevera, i Srbija će, uveren sam, to znati da ceni ubuduće", poručio je ministar Milićević.

21:26

Vučević: Uspeli smo da pružimo otpor dostojan divljenja

Danas su Srbija, Republika Srpska i srpski narod sa većim delom sveta uspeli da kažu jasno i glasno šta je istina, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.

Generalna skupština Ujednjinenih nacija usvojila je danas Rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo samo 43 odsto zemalja članica, dok je čak 57 odsto bilo protiv ili uzdržano. Vučević je poručio da smo danas bili svedoci ozbiljnih geopolitičkih promena.

"Rezolucija o Srebrenici je formalno usvojena, a suštinski je doživela debakl. Uspeli smo da pružimo otpor dostojan svakog divljenja", rekao je Vučević gostujući u Specijalu RTRS-a. Premijer Srbije je zahvalio svim zemljama koje su imale hrabrosti da kažu šta je istina.

"Srbija, Republika Srpska i srpski narod nisu usamljeni. Nismo genocidan narod, dobri smo ljudi. Idemo napred", naglasio je Vučević.

20:48

Orlić: Tajkunčina se nasekirala više od Nemaca

19:54

"Mi propadamo ponosnoj naciji koja je uvek mogla da se brani..."

19:51

Vučić sa srpskim žrtvama iz BiH i njihovim porodicama

19:31

Nenad Stevandić: "Ne može niko potomke dece koja su jedva preživela genocid u Jasenovcu danas da naziva genocidnim"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici da je ona potrebna onima koji ne žele mir na Balkanu.

"Kome su potrebni sponzori? Pa sponzorušama. Dakle mi smo celo medjunarodno pravo sveli na nivo sponzoruša", rekao je Stevandić u emisiji "Razgovori sa Zlojutrom" na Jutjubu.

Prema njegovim rečima, čitavom borbom i situacijom u Njujorku Srbija je dokazala da nije mala.

"Zamislite samo ti svetski moćnici idu i kukaju. Ubi nas Vučić i Srbija".

On je istakao da je glas Crne Gore znak potpunog sunovrata čojstva.

"Ne može niko potomke dece koja su jedva preživela genocid u Jasenovcu danas da naziva genocidnim", rekao je on.

Stevandić je zaključio da je Republika Srpska najveća pobeda Srba i da je danas to više nego jasno. 

19:30

Podeli:

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: