Svet 2

23.05.2024.

11:58

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

Izvor: Tanjug

Grci besni: Sprema se izdaja Srba
Profimedia/SOPA Images/SIPA

Podeli:

"Dok međunarodna zajednica zatvara oči pred pontijskim genocidom i odbija da osudi Tursku, Nemačka, SAD i druge zemlje u njihovoj sferi uticaja (Ruanda, BiH itd.) strastveno promovišu proglašenje međunarodnog dana za sećanje i obeležavanje genocida 1995. godine u Srebrenici, za koji je predloženo da bude 11. jula svake godine", navodi se u tekstu objavljenom na naslovnoj strani lista.

Srpska strana, koja se ponovo skoro sama bori protiv svih i priznaje da su možda počinjeni ratni zločini, ali ni u kom slučaju genocid, navodi list, apelovala je na Grčku, uprkos "nedavnom zabadanju noža u leđa u Savetu Evrope", da to ne čini pozivajući se na tradicionalno prijateljske odnose.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u video-poruci traži od Grčke da se uzdrži od relevantnog glasanja, znajući, kako kaže, da je Grčkoj teško da glasa protiv i poziva se na zaboravljeno, tokom Micotakisovog perioda, grčko-srpsko prijateljstvo", navodi list.

List, navodeći delove teksta rezolucije, ocenjuje da će biti izuzetno zanimljivo videti kakav će stav Grčka zauzeti u pogledu još jednog kritičnog pitanja, kao i konačan rezultat glasanja, za rezoluciju koja "olako usvaja termin genocid" za građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, gde su zaista počinjeni masakri i ratni zločini, ali ni u kom slučaju genocid.

"A šta više kada međunarodna zajednica to decenijama negira (podležući turskim pretnjama) za Pontima, uprkos 350.000 mrtvih i hiljadama prisilno raseljenih ljudi", zaključuje list, aludirajući na masakr nad Grcima u regiji Pontusa koji su počinili Turci između 1914. i 1923. godine.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: