Četvrtak, 28.10.2010.

09:23

Zaustaviti deportacije na Kosovo

"Hjumen rajts voč" traži od EU da zaustavi deportovanje Roma i pripadnika drugih manjina na Kosovo jer su oni tamo suočeni s diskriminacijom.

Izvor: Tanjug

Default images

U izveštaju na 77 strane, ta organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava da se, osim s diskriminacijom, oni suočavaju i sa brojnim drugim kršenjima ljudskih prava.

HRV navodi da su Romi i pripadnici drugih manjina koji se prisilno vrate na Kosovo iz zemalja Zapadne Evrope primorani da se bore za to gde će da stanuju, za zdravstvenu zaštitu, posao i socijalnu brigu.

Deportacije pogotovo teško pogađaju decu, među kojom malo ko ostaje u školi zbog manjka jezičkih vestina, razlika u nastavnom programu i siromaštva, navodi se u izveštaju.

HRV navodi da je oko 50.000 Roma, koji uglavnom govore srpski jezik, i dve manjinske grupe koje govore albanski jezik - Askalije i Egipćani, deportovano na Kosovo od 1999. godine.

Izgledi su da će ova brojka nastaviti da raste, pri čemu se samo u Nemačkoj čak 12.000 ljudi suočava sa deportacijom.

Oni su u inostranstvu ipak stekli neke uslove za život, navodi se u izveštaju. Deo je dobio izbeglički status, dok se drugi snalaze na razne načine i produžavaju boravak. Njihova deca ne poznaju maternji jezik, a roditelji često nemaju nikakva dokumenta iz bivše Jugoslavije.

U izveštaju se kaže i da pošto za deportovane Rome i druge manjinske zajednice nema pomoći od strane međunarodne zajednice, ali ni od kosovskih vlasti, ceo teret pada na ionako veoma siromašne romske, aškalijske i egipćanske zajednice na Kosovu.

HRV podseća da je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun u aprilu kritikovao deportacije, rekavši da one destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i pogoršavaju probleme sa kojima se suočavaju ove manjinske grupe na Kosovu.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Tomas Hamarberg, i Evropski parlament takođe su ove godine zatražili obustavu povrataka dok se uslovi ne poprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: