Svet

Utorak, 19.04.2011.

09:17

S&P: SAD će teško smanjiti deficit

Američka agencija za kreditni rejting Standard i Purs sumnja da će Vašington uspeti da svoj veliki budžetski deficit stavi pod kontrolu u naredne tri godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Svoju dugoročnu prognozu Standard i Purs je smanjio sa stabilno na negativno, ističući da je verovatnoća jedan prema tri da će je smanjiti u naredne tri godine.

Agencija je potvrdila postojeće kreditne rejtinge kratkoročnog i dugoročnog duga SAD, ali smatra da su oni ugroženi rastućim deficitom.

Standard i Purs je time pokazala da nema puno poverenja da će se Bela kuća i Kongres dogovoriti oko plana za smanjenje deficita pre izbora 2012. godine, što bi značilo da bi te mere imale efekta tek u fiskalnoj 2014. godini. Američka administracija je na putu da ovogodišnji deficit dogura do 1,5 hiljada milijardi, što je treća uzastopna godina u kojoj deficit prelazi hiljadu milijardi dolara.

Predsednik Barak Obama i republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom Kongresa pregovaraju o smanjenju deficita. Njihova razmimoilaženja oko toga gde načiniti rezove, ugrožava donošenje ključne odluke o podizanju dozvoljenog nivoa zaduživanja.

„Vidimo da je put do dogovora izazovan, jer je jaz između strana i dalje širok“, kaže analitičar agencije Nikola Svon.

Standard i Purs ocenjuje da SAD imaju snažnu, diversifikovanu i fleksibilnu privredu, koja ohrabruje rast i suzbija inflaciju. Narasli deficit, međutim, može da u naredne dve godine poništi te pozitivne pokazatelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: