Aktuelno 4

19.05.2024.

20:00

Facebook i Instagram prekršili propise EU, sledi istraga

Facebook i Instagram biće predmet istrage zbog mogućih kršenja propisa EU o onlajn sadržaju koji se odnose na bezbednost dece, saopštila je u četvrtak Evropska komisija.

Izvor: Informacija.rs

Facebook i Instagram prekršili propise EU, sledi istraga
rvlsoft / Shutterstock.com

Podeli:

Društvene mreže kompanije Meta Platforms su dužne da učine više u borbi protiv nelegalnog i štetnog sadržaja na svojim platformama u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije, koji se primenjuje od prošle godine.

Evropska komisija je saopštila da je odlučila da otvori detaljnu istragu o Facebooku i Instagramu zbog zabrinutosti da nisu adekvatno odgovorili na rizike za decu. Meta je u septembru podnela izveštaj o proceni rizika.

"Komisija je zabrinuta da sistemi Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da stimulišu zavisnička ponašanja kod dece, kao i da stvore takozvane „efekte zečje rupe", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pored toga, Komisija je takođe zabrinuta zbog metoda verifikacije uzrasta korisnika koje je uvela Meta.

Sa druge strane, Meta tvrdi da već ima brojne onlajn alate za zaštitu dece.

"Želimo da mladi ljudi imaju bezbedna iskustva na mreži koja odgovaraju uzrastu", rekao je portparol kompanije ističući da su potrošili deceniju radeći na više od 50 alata i pravila sa ciljem da zaštite decu.

"Ovo je izazov sa kojim se suočava cela industrija i radujemo se što ćemo podeliti detalje našeg rada sa Evropskom komisijom".

Meta se već nalazi pod lupom EU zbog izbornih dezinformacija, uoči važnih izbora za Evropski parlament sledećeg meseca. Kršenja DSA mogu dovesti do kazni od čak 6% godišnjeg globalnog prometa kompanije.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: