Svet 0

19.05.2024.

14:55

Grade novi aerodrom: Stari će biti srušen

Portugalska vlada je ove nedelje konačno dala zeleno svetlo za izgradnju novog aerodroma u Lisabonu.

Izvor: aviopress.rs

Grade novi aerodrom: Stari će biti srušen
Depositphotos/olgysha

Podeli:

Nakon završetka projekta vrednog preko šest milijardi evra, sadašnji aerodrom koji opslužuje prestonicu Portugala biće zatvoren.

Planom je predviđena izgradnja novog komercijalnog aerodroma u mestu Alcochete, 40 kilometara od centra samog grada gde se sada nalazi vazduhoplovna baza, prenosi Aero Time.

Cena izgradnje terminala, pisti i druge neophodne infrastrukture se procenjuje na devet milijardi evra, preneo je Reuters pozivajući se na izjavu ministra infrastrukture Miguel Pinto Luza.

Sredstva za izgradnju biće obezbeđena iz EU fondova, aerodromskih taksi ali i kroz javno-privatno partnerstvo. Novac iz budžeta Portugala navodno neće biti utrošen na projekat nove vazdušne luke.

Vlada je najavila da če započeti pregovore sa firmom ANA, podružnicom Vinci, koja već upravlja aerodromima Lisabon (LIS) i Porto (OPO).

Novi aerodrom koji će nositi naziv Luís de Camões u čast portugalskog pisca iz 16. veka će u početku imati dve piste sa mogućnošću izgradnje još dve u budućnosti.

Vazdušna luka će moći da opsluži i do 100 miliona putnika do 2050. godine, piše Aero Time.

Portugalska vlada očekuje da će aerodrom biti izgrađen 2034. godine.

Nakon završetka izgradnje, sadašnji aerodrom Humberto Delgado će još neko vreme biti u funkciji pre nešto što se sve avio-operacije premeste na Luís de Camões.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Podeli: