BBC 1

19.05.2024.

14:13

Gruzija: Predsednica uložila veto na zakon o "stranim agentima"

Veto proevropske predsednice bio je očekivan, ali je u velikoj meri samo simboličan.

Gruzija: Predsednica uložila veto na zakon o "stranim agentima"
Reuters

Podeli:

Gruzijska predsednica uložila je veto na zakon o "stranim agentima" koji je podelio zemlju i nedeljama izaziva masovne ulične proteste.

Poslanici su u utorak izglasali kontroverzni zakon kojim se od nevladinih organizacija i nezavisnih medija koji primaju više od 20 odsto sopstvenog budžeta od stranih donatora zahteva da se registruju kao organizacije koje "sprovode interese strane sile".

Salome Zurabišvili rekla je da je zakon "u suštini i po sopstvenom duhu, suštinski ruski" i da predstavlja prepreku članstvu Gruzije u Evropskoj uniji.

Ipak, njen veto ima samo simbolični značaj jer partija premijera Gruzijski san ima dovoljno poslanika u parlamentu koji bi veto mogli da preskoče još jednim glasanjem.

U televizijskom obraćanju, predsednica je rekla da je njen veto "pravno opravdan".

"Ovaj zakon ne može se menjati, popravljati ili korigovati, tako da je ovo vrlo jednostavan veto - zakon se mora povući", rekla je ona.

Veto predsednice Zurabišvili, rivalke premijera Iraklija Kobakidzea, bio je očekivan.

U međuvremenu, premijer Kobakidze pozvao je mlade demonstrante da sačine delegaciju od 10 predstavnika koja bi došla na javnu raspravu sa njim o kontroverznom zakonu.

Kako javlja agencija Interpresnjuz, on je rekao da je "spreman ne samo da sasluša njihove kritike, već i da ih u pojedinim slučajevima podeli. Očekujem jednak stav mladih".

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Kritičari kažu da je zakon inspirisao sličan autoritarni zakon susedne Rusije koji je iskorišćen za obračun sa disidentima.

Gruzija je dobila status kandidata za članstvo u EU u decembru 2023. godine, pa su neki zabrinuti da bi zakon mogao da omete put zemlje ka članstvu.

Uslovi za članstvo podrazumevaju da zemlje kandidati sprovode reforme u borbi protiv korupcije, povećaju transparentnost vlasti i promovišu civilno društvo.

Masovni protesti oko zakona potresaju ovu kavkasku zemlju gotovo mesec dana.

Snmci i fotografije nastale poslednjih dana prikazuju nasilne sukobe demonstranata i policije.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: