Aktuelno 32

19.05.2024.

15:45

Očekuju nas još skuplji premium telefoni, a ovo je razlog

Qualcomm se sprema za veliku promenu na svom dolazećem Snapdragon 8 Gen 4 čipu, a ovo će imati uticaja na kompletnu smartfon industriju.

Izvor: B92

Očekuju nas još skuplji premium telefoni, a ovo je razlog
Profimedia

Podeli:

Novi Qualcommov Snapdragon 8 Gen 4 čipset će imati kompanijine CPU dizajne, sa prilagođenim Oryon jezgrima. Međutim, Qualcommovo osamostaljivanje bi moglo da znači i povećanje cena za proizvođače telefona.

Snapdragon 8 Gen 4 bi trebalo da koristi napredni 3nm proces proizvodnje (N3E), tajvanske kompanije TSMC. Ovo će biti prvi put da Qualcomm koristi 3nm tehnologiju u svojim čipovima.

To bi trebalo da omogući poboljšne performanse i potrošnju, ali će istovremeno dovesti do većih troškova proizvodnje. Sve ovo sugeriše dojavljivač iz Kine, poznat pod nadimkom Digital Chat Station.

Povećanje cene čipova ne bi predstavljalo iznenađenje, s obzirom na to da je i sam Qualcomm nedavno sugerisao veću cenu za Snapdragon 8 Gen 4 čipove  zbog implementiranja Oryon jezgara.

Ovo povećanje cena će svakako izazvati pometnjuna tržištu smartfona, pa se očekuje da će proizvođači telefona povećati cene svojih premium uređaja kako bi pratili trendove tržišta.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: