Svet

Utorak, 10.11.2020.

15:29

EU pokrenula drugu istragu protiv Amazona

Evropska komisija je saopštila danas da je američka kompanija za elektronsku trgovinu Amazon prekršila evropska antimonopolska pravila.

Izvor: Tanjug

EU pokrenula drugu istragu protiv Amazona
Foto: Depositphotos, wolterke

Kompanija je pravila prekršila koristeći podatke nezavisnih trgovaca za podsticanje svoje prodaje.

Komisija je takođe najavila pokretanje druge formalne istrage o poslovnim procesima u elektronskoj trgovini kompanije.

U saopštenju EK navodi se da Amazon koristi podatke nezavisnih prodavaca, koji nisu u njegovom sastavu - kao što su broj porudžbina, prihodi i broj njihovih onlajn posetilaca - kako bi donosio strateške poslovne odluke, poput smanjenja cene proizvoda, prenosi CNBC.

Problem se javlja zbog dvostruke uloge Amazona, koja se ogleda u tome da je on sam i prodavac proizvoda a istovremeno je i platforma za nezavisne, ponekad rivalske, prodavce.

"Podaci o aktivnostima nezavisnih prodavaca ne bi trebalo da se koriste za interes Amazona kada nastupa kao konkurent tim prodavcima", navela je u saopštenju Margret Vestager, šefica EU za konkurenciju.

Nova odluka dolazi nakon što je Komisija već pokrenula istragu prema ovom onlajn maloprodavcu u julu 2019. godine zbog zabrinutosti vezanih za antikonkurentsko ponašanje.

Amazon je saopštio da nije saglasan sa tvrdnjama EK i da će „nastaviti da ulaže sve napore kako bi obezbedio da se tačno tumače činjenice“, dodajući da zauzima manje od 1,0 posto globalnog maloprodajnog tržišta.

U okviru druge antimonopolske istraga Komisije pod lupom će biti i to kako kompanija bira koji će prodavci nuditi proizvode preko Amazon prajma, njenog premijum servisa koji radi na principu pretplate. Biće istražen i i mogući preferencijalni tretman Amazonove vlastite maloprodajne kompanije i onih koji koriste njegovu logistiku i usluge isporuke u odnosu na druge prodavce.

Takođe će biti razmotrena i Amazonova funkcija kutije za kupovinu, odnosno način izbora artikala koji se nalaze u toj kutiji, a koja kupcima nudi da jednim klikom dodaju proizvod u svoju korpu za kupovinu. Amazon tvrdi da "kutija za kupovinu" (buy box) sadrži ponudu za koju se procenjuje da će je kupci generalno preferirati, uzimajući u obzir stvari kao što su cene, brzina isporuke i premija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: