Svet

Ponedeljak, 30.12.2019.

12:20

Najveća naftna rafinerija u Libiji pred zatvaranjem zbog napada Haftarovih separatista

Rafinerija u Zaviji je najveća aktivna rafinerija u Libiji, a u protekla dva dana bila je meta zračnih napada snaga lojalnih lideru separatista s istoka zemlje.

Izvor: Anadolu Agency

Najveća naftna rafinerija u Libiji pred zatvaranjem zbog napada Haftarovih separatista
Foto: Depositphotos, TTstudio

Nacionalna naftna kompanija Libije (NOC) saopštila je da bi moglo da dođe do obustave njenog rada zbog zračnih napada i sukoba u zapadnon regionu Zaviji-

U saopštenju se navodi da su najmanje tri avionske bombe u proteklih 48 sati pale u neposrednoj blizini rafinerije i skladišta u luci Zavija.

Rafinerija u Zaviji trenutno je najveća aktivna rafinerija u Libiji i nalazi se svega 49 kilometara zapadno od Tripolija, prenosi Anadolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muamer Gadafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Kalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom "Borkan al-Gadab". Haftar je 12. decembra saopštio da pokreće novi napad na Tripoli.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u četvrtak je izjavio da je međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije zatražila pomoć i da će turski parlament o mogućoj vojnoj pomoći razmatrati početkom januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

8 h

Podeli: