Svet

Ponedeljak, 21.08.2017.

13:20

EK: Sat otkucava, razmotrićemo predlog Britanije

Evropska komisija saopštila je da će pažljivo razmotriti predlog Britanije o postizanju sporazuma o privremenoj carinskoj uniji sa EU.

Izvor: Tanjug

EK: Sat otkucava, razmotrićemo predlog Britanije
Foto: Thinkstock

Međutim, oni su napomenuli da će se odnosima s Britanijom posle Bregzita pozabaviti tek nakon što bude postignut dovoljan napredak u pogledu razlaza te zemlje sa Unijom.

EK ističe da sporazum o budućim odnosima može biti finalizovan tek kada Britanija postane "treća zemlja", prenosi Rojters.

"Vidimo da je Britanija objavila niz dokumenata o svojim stavovima kao pozitivan korak ka prvoj fazi pregovora koja sada zaista počinje. Sat otkucava i to će nam omogućiti da postignemo napredak", rekao je portparol Komisije.

EK je time odgovorila na predlog Britanije o uspostavljanju privremene carinske unije, ali i o pravu da pregovara o drugim trgovinskim sporazumima, objašnjava britanska agencija.

Britanija je predložila sporazum o privremenoj carinskoj uniji sa EU nakon Bregzita kako bi se omogućila što slobodnija trgovinska razmena, podseća Rojters.

Ranije danas, u intervjuu britanskim medijima, britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je da Britanija ne bi trebalo da plati za članstvo u carinskoj uniji tokom prelaznog perioda nakon što napusti EU.

Takođe je rekao da Britanija barem do oktobra neće pristati ni na kakve brojke kad je reč o svom takozvanom računu za razlaz sa Evropskom unijom, istakavši da će o tome pregovarati krajnje obazrivo i u "ovoj fazi se neće obavezivati".

EU želi sporazum o računu za izlazak Britanije iz tog bloka - koji treba da bude plaćen u evrima - pre daljih pregovora o budućim odnosima Britanije sa Unijom, napominje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: