Srbija

Ponedeljak, 03.03.2014.

09:43

Krstić i Tabaković oči u oči s MMF

Misija MMF-a počela je zvanične razgovore s delegacijom Srbije koju predvode ministar finansija u ostavci Lazar Krstić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Beta

Default images

Kako je saopštila NBS, razgovori s misijom MMF-a predstavljaju pripremu za pregovore o programu koji bi, u cilju obezbeđenja makroekonomske stabilnosti i sprovođenja planiranih strukturnih reformi, bio podržan stend-baj aranžmanom iz predostrožnosti.

Predstavnici MMF-a, na čelu sa Žužanom Murgasovom, borave u Beogradu od 26. februara, a planirano je da poseta traje do 13. marta.

Prema NBS, tokom posete te misije biće sveobuhvatno razmotrena aktuelna ekonomska, platnobilansna i fiskalna kretanja, s posebnim osvrtom na izvršenje budžeta za prošlu godinu i za prva dva meseca 2014.

Razgovaraće se i o načinu postizanja održivog nivoa javnog duga, monetarnoj politici, finansijskom sektoru, strukturnim reformama, reformi tržišta rada i zapošljavanja u javnom sektoru, restrukturiranju javnih preduzeća, kao i o makroekonomskoj perspektivi Srbije.

Do sada su razgovori vodjeni na nivou tehničke misije koja je sagladavala stanje u srpskim finansijama, pre svega u budžetu i javnom sektoru.

Vlada Srbije u tehničkom manadatu spremna je da počne razgovore o sklapanju novog aranžmana s MMF-om iz predostrožnosti, bez povlačenja novca, ali eventualni pregovori o tom aranžamana mogli bi da počnu tek posle formiranja nove vlade, nakon prevremenih parlamentranih izbora 16. marta.

Očekuje se da će glavni uslov za sklapanaje aranžmana biti postizanje ušteda u budžetu i dalje smanjenje javnog sektora u Srbiji.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: