Srbija

Nedelja, 06.10.2013.

16:48

NIS: Škriljci mogu biti isplativi

Ako se projekat dobijanja nafte iz uljnih škriljaca dokaže u Aleksincu, onda bi NIS proširio posao jer to nalazište nije jedino u regionu, kaže Kiril Kravčenko.

Izvor: Novi magazin

Default images

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je u intervjuu "Novom magazinu", da su analize te kompanije pokazale da prerada uljnih škriljaca može da bude isplativa.

"Potrošili smo jednu i po godinu na istraživanje nalazišta kod Aleksinca, uzeli uzorke, prerađivali ih u našoj rafineriji u Rusiji i dobili određene rezultate. Preliminarno smo odlučili da, budući da u Srbiji imamo rafineriju, prerada uljnih škriljaca može da bude isplativa", rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, taj projekat je trenutno u fazi usaglašavanja sa akcionarima NIS-a.

"Mislim da imamo vrlo interesantan projekat koji može da bude efikasan, imajući u vidu činjenicu da imamo modernu rafineriju. Kada ne bismo imali rafineriju u Srbiji, projekat teško da bi bio isplativ", objašnjava generalni direktor NIS-a.

Kravčenko kaže i da ako se ovaj projekat dokaže, onda bi NIS proširio istraživanje uljnih škriljaca na region jer je nalazište kod Aleksinca najveće, ali nije jedino u regionu.

Ceo intervju Kirilia Kravčenka za "Novi magazin", u kojem se osvrnuo na budućnost NIS-a u Srbiji i regionu, pročitajte u našoj rubrici Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: