Srbija

Ponedeljak, 21.05.2012.

23:09

TENT postaje srpski Diznilend

Najveća termoelektrana jugoistočne Evrope, termoelektrana "Nikola Tesla A", uskoro će postati jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Beograda.

Izvor: Novosti

Default images

Prateći svetske trendove menadžeri TE u Obrenovcu odlučili su da poput najvećih svetskih industrijskih postrojenja otvore kapije i svima koje to zanima pokažu kako se pravi - struja.

"Industrijski turizam u svetu zarađuje milione, jer ljude izuzetno zanima kako rade velika postrojenja. Mi smo najveća termoelektrana na Balkanu, zanimljiviji smo i od Diznilenda!", kaže Đorđi Biljanovski, zamenik direktora TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu Posetioci će u holu moći da vide maketu termoelektrane, pogledaju film, uzmu flajere i brošure, osveže se i porazgovaraju sa stručnjacima. Zatim će dobijati bele, zelene ili crvene bedževe, kojim će moći, u zavisnosti od interesovanja, da vide određene delove elektrane. Posete će trajati od 30 minuta do dva časa, a svi će dobiti panoramsko razgledanje elektrane.

"Oni koji žele da uđu u postrojenje moraće da odslušaju predavanje o bezbednosti, uzmu bedž i naočare, pa u pratnji krenu u proizvodni pogon", objašnjava Biljanovski.

On dodaje da "ne postoji ograničenje godina, primaćemo i vrtiće, a program će biti prilagođen uzrastu. Najmlađe će sigurno najviše zanimati železnički transport, specijalne lokomotive kojima ne upravljaju mašinovođe, 'ćira' na uskom koloseku i vagoni kojima se otvara dno iz kojem ispada ugalj. Nećemo naplaćivati ulaz, jer nam je cilj da promovišemo tehniku i motivišemo mlade da se okrenu obrazovanju koje će dovesti do razvoja Srbije".

Samo 17 kilometara uzvodno nalazi se i TENT B, pa će se u perspektivi praviti celodnevni izlet za industrijske turiste. Naime, posetioci će dolazi u Obrenovac i posle razgledanja ovog giganta, brodom će Savom ići do Tenta B.

Posetioci će moći da vide turbine koje proizvode struju, crveno dugme kojim bi se ugasila struja u pola Srbije, upravljačku stanicu, kao i mozak sistema, simulator, impozantan železnički sistem i peći u kojima gori ugalj!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: