Srbija

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:46

Vukadinović: Teško do većeg izvoza

Predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović izjavio je da trenutno ne vidi veliku mogućnost za povećanje izvoza iz Srbije na treća tržišta.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ne vidim neke velike mogućnosti na tim tržištima, ali svakako treba težiti ka tome. Ta su tržišta za nas bila veoma bitna. Mislim da tamo i dalje treba da radimo ono što smo radili do sada a to su - infrastruktura, gradnja puteva, brana, hidroelektrana. Takođe, moguć je i veći plasman asortimana iz namenske industrije. Mislim da je to i dalje realno", kazao je on.

Vukadinović koji je i savetnik potpredsednice u Vladi Srbije Verice Kalanović je međutim upozorio da u nastupu na tim tržištima "treba biti obazriv". Vukadinović je naglasio da su infrastrukturni radovi i kooperacija u proizvodnji opreme i oružja upravo oblasti gde su mogući i zajednički nastupi zemalja bivše Jugoslavije.

Za povećanje konkurentnosti preduzeća iz Srbije na inostranom tržištu, po Vukadinoviću je potrebno obezbediti povoljne izvore finansiranja izvoza, sa kamatama koje su na nivou onih u zemaljama u okruženju.

"Moramo raditi na stvaranju izvora finansiranja privrede i izvoza sa kamatama koje su u slične kamatama u okruženju, a ne da koštaju od 13 pa do 23 procenata. U narednom periodu treba da se usredsredimo i na rešavanje problema nelikvidnosti u državi", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je podsetio da se u međusobnim dugovanjima i potraživanjima, država nalazi u ulozi velikih dužnika, pored trgovinskih lanaca.

Novi Zakon o javnim nabavkama, smatra Vukadinović, takođe bi značajno rešio probleme, kao i osnivanje regulatornog tela koje bi kontrolisalo javne nabavke.

"Treba raditi dalje na 'giljotini' propisa koji opterećuju poslovanje privrede, jer smo stali negde na pola puta, kao i na unapređenju zakonske regulative", kazao je Vukadinović

Vukadinović je napomenuo da budžet ove godine mora da se "potroši" onako kako je predviđeno, pogotovo što Srbija konkuriše da udje u novi stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, činjenica veoma bitna za dalje poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: