Srbija

Sreda, 04.03.2009.

08:25

Slobodna trgovina i sa Belorusijom

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom trebalo bi da bude potpisan početkom aprila, najavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Premijer je kazao je to dogovoreno na neformalnom sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji se odmara na Kopaoniku, gde boravi i državni vrh Srbije i privrednici povodom Biznis foruma.

Cvetković je kazao da bi srpsku delegaciju koja će posetiti Minsk trebalo da predvodi potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a u delegaciji će biti i grupa privrednika.

"Zadaci delegacije bi bili da se formalno potpiše sporazum o slobodnoj trgovini koji je tehnički dogovoren i da se uspostave kontakti između privrednika, koji bi razmatrali projekte koje bi realizovali u budućnosti", naveo je premijer.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će taj sporazum omogućiti izvoz robe iz Srbije u Belorusiju bez carine. Vlada ima takvu strategiju da sporazume o slobodnoj trgovini potpiše sa što više zemalja, kazao je on i dodao da takav sporazum imamo sa EU, državama u okruženju (CEFTA) i Rusijom, a vode se i pregovori sa Turskom.

Sporazum sa Turskom trebalo bi da bude nešto drugačiji, jer bi se proizvodi iz Srbije odmah izvozili bez carine u Tursku, a iz te zemlje bi izvoz robe u našu zemlju imao postepeno oslobađanje od carina. Dinkić je najavio da će se uskoro voditi pregovori sa Iranom o određenim preferencijalima u trgovini dve zemlje.

"Naša strategija je da dok ne uđemo u EU, budemo najatraktivnija zemlja za ulaganje u proizvodnju radi izvoza na treća tržišta", istakao je Dinkić.

Inače, ukupna robna razmena Srbije i Belorusije u 2008. godini bila je 48,78 miliona dolara. Srbija je u prošloj godini u Belorusiju izvezla robe u vrednosti od 15,73 miliona dolara ili za oko 23 odsto više nego 2007. godine, dok je za 9,5 odsto uvezla manje roba.

To znači da se u trgovini sa Belorusijom i dalje beleži negativni saldo i to ovaj put u visini od 17,32 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

14 h

Podeli: