Srbija

Četvrtak, 06.12.2018.

19:45

Da li je u Srbiji i dalje san posao u javnom sektoru? VIDEO

Plate u javnom sektoru porašće sledeće godine. Teško da će te sreće biti zaposleni kod privatnika.

Izvor: Prva

Da li je u Srbiji i dalje san posao u javnom sektoru? VIDEO
screenshot/Prva

Prosečna plata u Srbiji u državnim preduzećima iznosi 65.021 dinar, dok u privatnom sektoru iznosi 42.000 i 45.000 dinara.

To su podaci Republičkog zavoda za statistiku. I onda ne čudi što je javno preduzeće poželjno za uhlebljenje.

“Ta disproporcija je napravljena pre 10 godina ali nema dovoljno radne snage i privatni sektor će morati da povećava plate. Javni sektor treba da napravi platne razrede i bolje da ocenjuje ljude”, naveo je privrednik Toplica Spasojević.

Međutm, plate u javnom sektoru nastaviće da rastu, baš to predviđa budžet koji je krojio ministar finansija koji kaže da državna preduzeća više i nisu najomiljenija.

“Mladi sve više biraju privatni sektor, dali smo im podsticaje za privatni biznis ali morate da vodite računa i o javnom sektoru. Morate da imate bolje zdravstvo, školstvo , zato i podižemo plate. Balans morate da imate”, naveo je ministar Siniša Mali.

Ipak, balansa kod privatnika nema, pa će tako oko 1,3 miliona zaposlenih u privatnim preduzećima teško dobiti povišice. Privatnici se žale na visoke namete.

“Ako postoji višak koji će da se deli kroz povećanje plata u javnom sektoru, zašto onda taj višak se ne ostavi privatnom sektoru da oni podignu plate, a onda na osnovu poreza i doprinosa u privatnom, stvore se uslovi za povećanje plata u javnom sektoru”, naveo je Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN.

Siniša Mali podseća - smanjii smo poslodavcima opterećenja na zarade za 0,75 odsto. Kaže - i to je nešto, za početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: