Srbija

Četvrtak, 30.08.2018.

15:49

Švajcarci spremili 6,6 mil EUR za Užice

Švajcarska vlada širokom projektnom agendom podržava užički region kroz devet projekata u koje će u naredne četiri godine uložiti 6,6 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Švajcarci spremili 6,6 mil EUR za Užice
Foto: Thinkstock

"Ostajemo posvećeni saradnji u ovom regionu i u naredne četiri godine. Imamo veoma dobru saradnju sa gradom Užicem i okolnim opštinama, što je dobra osnova za naš dalji rad... U ovaj region u naredne četiri godine uložićemo 6,6 miliona evra", rekla je danas Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju.

Ona je, na konferenciji za medije Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Užicu, istakla da je strateško opredeljenje švajcarske saradnje podrška manje razvijenim opštinama i gradovima, kako bi razvoj Srbije na opštem planu bio što ravnomerniji.

"U našem fokusu je Jugozapadna i Južna Srbija. Želimo da doprinesemo uravnoteženosti razvoja u Srbiji i zato smo usmereni na sledeće tri oblasti: upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, kao i na održivu energiju i otporne gradove", napomenula je Lojbli, prema saopštenju Švajcarske kancelarije za saradnju.

Prema njenim rečima, saradnja sa ovim regionom, usmerena je na zapošljavanje mladih i lokalni ekonomski razvoj, kako bi građani u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu imali bolju perspektivu za život i rad.

Kancelarija, pored ostalog, u regionu Užica podržava ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama, razvoj formalnog i neformalnog obrazovanja u privatnom sektoru, javno-privatna partnerstva u sektoru poljoprivrede, efikasnije upravljanje javnim finansijama, unapređenje upravljanja energijom i povećanje energetske efikasnosti...

Na skupu je takođe rečeno da je Švajcarska Konfederacija, kao bilateralni partner, prisutna je u Republici Srbiji od 1991. godine, najpre kroz humanitarnu, a potom i donatorsku podršku, te da je tokom proteklih 27 godina kroz programe saradnje u Srbiju investirano 350 miliona evra.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, je naveo da je Užice trenutno uključeno u realizaciju tri projekta koje finansira Švajcarska kancelarija za saradnju.

"Nadamo se da ćemo odgovornim partnerskim odnosom i konkretnim projektima i ubuduće biti među gradovima i opštinama koje zaslužuju podršku SDC i Švajcarske“, dodao je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

10 h

Podeli: