Srbija

Sreda, 28.02.2018.

18:21

"Reforme zahtevaju vreme, kao i pravljenje reform torte"

Neki od nas su nestrpljivi u kuhinji čekajući da se torta ispeče, ali za sve je potrebno vreme. Isto je i sa reformskim procesima", rekao je Nere.

Izvor: Tanjug

(Foto: Thinkstock)

Srbija je od Nemačke dobila 1,8 milijardi evra razvojne pomoći za sprovođenje reformi, rečeno je na svečanosti povodom 15 godina aktivnosti projekta "Reforma javnih finansija u Srbiji" koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

"Saradnja koju danas obeležavamo u suštini podržava dobro upravljanje u oblasti finansijskih pitanja, koja su jako bitna u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji", istakla je Katrin Čiganovski, rukovodilac privrednog odeljenja u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

Nemačka podržava taj cilj Srbije, što je i nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navela je ona.

Projekat "Reforma javnih finansija u Srbiji" koji je, između ostalog, doprineo uvođenju sistema poreza na dodatu vrednost u Srbiji 2005., zahvaljujući čemu su generisani prihodi od 35 milijardi evra, završen je danas, ali će ga već sutra zameniti novi "Reforma javnih finansija - finansiranje agende 2030.", istakla je Čiganovski.

Prema njenium rečima, s novim projektom će se nastaviti saradnja sa dosadašnjim partnerima - Ministarstvom finansija Srbije, Poreskom upravom, Državnom revizorskom institucijom i mnogim drugim državnim institucijama.

Za Srbiju je, smatra, od odlučujućeg značaja da angažovanim reformama doprinosi jačanju pravne sigurnosti i vladavini prava, ali na tom putu, kako ocenjuje, preostaje još dosta posla.

U okviru bilateralne saradnje u oblasti javnih finansija, težište je na početku bilo na uvođenju sistema PDV-a, čime su generisani prihodi koji, kako kaže, odgovaraju prošlogodišnjem BDP-u Srbije, a nakon toga je došlo do proširenja mera na oblast budžetske kontrole i jačanje Poreske uprave.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je istakla da, zahvaljujući izuzetnoj podršci GIZ-a, rad uprave ide u smeru primene najboljih međunarodnih iskustava.

"Uspeli smo zajedno na mnogim poljima da postignemo dobre rezultate, a posebno bih izdvojila podršku na jačanju preventivnog delovanja Poreske uprave pre svega kroz edukaciju poreskih obveznika, a sve u cilju dobrovoljnog izmirivanja poreskih obaveza, kao i podršku na usavršavanju zaposlenih u Poreskoj upravi", rekla je Marković.

Ukazala je i na značaj zajedničke realizacije kampanje "Porez plati da ti se dobrim vrati", na pomoć pri edukaciji najmlađih o važnosti plaćanja poreza, i na izuzetno važno uključivanje u borbu protiv sive ekonomije.

Predsednik Državne revizorske institucije Srbije (DRI) Radoslav Sretenović je naveo da je GIZ značajan partner DRI i da opredeljenost naše zemlje ka većoj odgovornosti u javnim finansijama predstavlja značajan zaokret u toj oblasti.

Mirjana Chojbašić iz Ministarstva finansija se zahvalila Nemačkoj koja je 2002. godine prepoznala reformu javnih finansija kao prioritet, i ocenila je izuzetno pozitivnom saradnju sa GIZ-om.

Projekat "Reforma javnih finansija u Srbiji" deo je programa Nemačke razvojne saradnje koji u ime Savezne Republike Nemačke sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srbije.

Vođa projekta GIZ-a Birger Nere rekao je da svi vole reform tortu, ali da je za nju potreban recept, kvalitetni sastojci, oprema, ljudi i dobar šporet, dodajući da se svi ti elementi mogu preslikati i kada govorimo o javnim finansijama.

Kako je objasnio, program reformi predsatvlja recept, a u sastojke spadaju zakoni koji su prilagođeni međunarodnim standardima i tekovinama EU, kuhinjska oprema i pribor su Ministarstvo finansija i DRI, kuvari smo svi mi koji radimo po upustvima iz recepta, a šporet je društvo, odnosno javnost, koje ume, kako je rekao, ponekad dobro da zaprži.

"Neki od nas su nestrpljivi u kuhinji čekajući da se torta ispeče, ali za sve je potrebno vreme. Isto je i sa reformskim procesima, jer se tek na kraju vidi da li je sve uspelo", rekao je Nere, dodajući da je za tortu potreban i novac i zato je novi program nazvan finansiranje agende 2030.

Navodeći da će gostima na današnjoj svečanosti biti poslužena reform torta, Nere je poručio da, međutim, reforme u Srbiji nisu završene ali da je važno da Srbija i GIZ nastave zajednički rad prateći postojeći recept.

Cilj novog projekta je da se u sistemu javnih finansija utemelje načela transparentnosti, vladavine prava, efikasnosti i orijentisanosti ka potrebama građana u skladu sa standardima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: