Srbija

Subota, 26.11.2016.

09:58

Vozači bez izuzetka: Brža i kvalitetnija vožnja

Put LJig - Preljina prva je deonica na Koridoru 11 koja je puštena u saobraćaj i skraćuje vreme putovanja sa sat na oko pola sata ili čak i nešto kraće.

Izvor: Danas

Vozači bez izuzetka: Brža i kvalitetnija vožnja
Foto: Tanjug

Deonica je duga 40,4 kilometra i njena izgradnja koštala je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona evra kredit Azerbejdžana osam miliona evra investicija Vlade Srbije. Na putu LJig - Preljina izgrađeno je 66 mostova, četiri velika tunela, a na 7,5 kilometara postavljena je i ograda koja amortizuje buku.

Ta deonica predstavlja značajan segment u izgradnji auto-puta od Beograda do Čačka na trasi Koridora 11 koji će, kako tvrde analitičari, ne samo olakšati putovanje već će i u potpunosti unaprediti i olakšati život lokalnog stanovništva i znatno poboljšati privredni i svaki drugi razvoj tih krajeva. Takođe, turistička ponuda čačanskog, užičkog i zlatiborskog kraja postaće znatno primamljivija stranim turistima. Na izgradnji je bila angažovana 101 domaća firma. Izvođač radova je bila azerbejdžanska kompanija Azvirt a podizvođač srpska kompanija Energoprojekt. Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP (za deonicu Takovo - Preljina) i Institut za puteve (za deonicu od LJiga do Boljkovca i deonicu od Boljkovca do Takova).

Planirano je da se u toku sledeće godine završe deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - LJig kao i da počne izgradnja deonice od Beograda do Obrenovca. Ako sve bude teklo planiranim tokom, moderan auto-put od Beograda do Čačka biće završen do kraja 2017. godine. Kada se to ostvari, vozači će razdaljinu između ta dva grada prevaljivati za svega sat vremena.

Inače, kada bude u potpunosti izgrađen auto-put E763 Beograd - južni Jadran, poznatiji kao Koridor 11, povezivaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, prolaziće kroz Beograd pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji. Dužina trase od Beograda do granice sa Crnom Gorom biće 270 kilometara. Izgradnja auto-puta E763 izvodi se u skladu sa Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta u Republici Srbiji od 2008. do 2015. godine.

Na deonici auto-puta E 763 od Uba do Lajkovca u ukupnoj dužini od 12,5 kilometara radovi su se izvodili duž čitave trase, projektovane kao brdsko-dolinska varijanta. Izvođač radova je bio konzorcijum domaćih preduzeća a.d. "Putevi Užice" i GP "Planum" a.d. Na trasi je izgrađeno 13 mostovskih konstrukcija u dužini od 2.100 , saobraćajne petlje kod Lajkovca sa prilaznim saobraćajnicama dužine oko devet kilometara, ukupno 11 regulacija vodotokova ukupne dužine 5,5 kilometara, šest nadvožnjaka i četiri vijadukta. Radovi su završeni 30. novembra 2014. U toku je tehnički prijem.

Za deonicu Obrenovac - Ub, dužine 26,23 kilometara, ugovor za izgradnju je potpisan sa predstavnicima kompanije "Shandong Hi-speed Group".

Na ovoj deonici predviđena je izgradnja 14 mostovskih konstrukcija i petlje Ub. Predviđeno je izmeštanje 11 lokalnih puteva, izgradnja 16 cevastih i kutijastih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 kubnih metara betona. Takođe se planira izmeštanje i regulacija 17 postojećih rečnih vodotokova na velikom delu trase. Pored prethodnog na trasi ove deonice auto-puta projektovani su zidovi za zaštitu od buke i jedno odmorište.

Za deonicu Lajkovac - LJig, dužine 24 kilometra, ugovor za izgradnju je potpisan sa predstavnicima kompanije "Shandong Hi-speed Group".

Na ovoj deonici predviđena je izgradnja 16 mostovskih konstrukcija i izgradnja petlje LJig. Projektom je predviđena izgradnja tunela "Brančići" ukupne dužine oko 990 metara. Na trasi predmetne deonice predviđeno je izmeštanje 10 lokalnih puteva, izgradnja 24 cevastih i kutijastih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 kubnih metara betona. Vrši se izmeštanje i regulacija osam postojećih rečnih vodotokova na velikom delu trase.

Pored prethodnog na trasi ove deonice auto-puta projektovani su zidovi za zaštitu od buke i jedno odmorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: