Srbija

Ponedeljak, 30.11.2015.

15:25

Budžet već sutra pred vladom?

Nacrt budžeta za 2016. trebalo bi sutra da se nađe pred članovima Vlade Srbije, a nakon što vlada usvoji taj dokument, biće upućen i poslanicima na razmatranje.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

Kako je ranije najavio ministar finansija Dušan Vujović, poslanici bi o budžetu trebalo da se izjasne najkasnije do 11. decembra.

Usvojen Zakon o budžetu za 2016. trebalo bi priložiti na uvid i bordu direktora MMF-a, od kojih se očekuje da pre katoličkog Božića potvrde Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije aranžmana.

Prema jednoj od poslednjih verzija nacrta, u koju je Tanjug imao uvid, za sledeću godinu je planiran gotovo 70 milijardi dinara niži deficit nego u 2015.

Dok je u budžetu za 2015. planirani deficit iznosio 191,35 milijardi dinara, u sledećoj godini plan je da minus u kasi bude još niži - da ne pređe 121,8 milijardi.

Planiran je veći priliv novca, i to za oko 72 milijarde dinara, dok je u planu da rashodi budu za oko dve milijarde veći od ovogodišnjeg plana.

Mediji su preneli da država sledeće godine planira da izdvoji oko šest milijardi dinara više na ime subvencija - odnosno, 86,9 milijardi dinara.

Subvencije bi bile veće u privredi, zatim za puteve i železnice, kao i za turizam.

Savetnica ministra privrede Tamara Jurenić izjavila je nedavno, govoreći o subvencijama, da sada važe nova pravila, koja su mnogo preciznija, i "apsolutno onemogucavaju mogućnost donošenja diskrecionih odluka i ad hok odlučivanja u odnosu sa ulagačima".

"Modeli su sada takvi da, ne samo da odredjuju visinu podsticaja nego i kriterijum po kojem ćemo ulaganja deliti - na ona od nacionalnog i lokalnog značaja", istakla je Jurenić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: